Erişilebilirlik

Amerika Kırgızistan'daki Şiddet Olaylarını Kınadı


Amerika hükümet ve muhalefet göstericileri arasında diyalog çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı, muhalefetin aksi yöndeki iddialarına rağmen Kurmanbek Bakıyev hükümetinin hala görevde olduğu izlenimi alındığını bildirdi

Amerika uzun bir süredir Kırgız hükümetini insan hakları uygulamalarından dolayı eleştiriyordu. Ancak Bakıyev hükümeti Afganistan operasyonlarında kullanılmak üzere, Amerika’ya bir hava üssü tahsis etmişti.

Washington iki tarafa da aralarındaki görüş ayrılıklarını barışçı bir şekilde çözme çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, Amerika’nın Bişkek’teki durumu dikkatle izlediğini, şiddet olaylarını kınadığını ve ölüm ve kötü muamele olaylarıyla ilgili kapsamlı soruşturma açılması çağrısında bulunduğunu bildirdi:

Crowley hem hükümet hem de sivil toplum liderlerine ulaştıklarını, itidal, şiddetten kaçınma ve vatandaşların haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulunduklarını açıkladı. Sözcü, tüm taraflardan hukukun üstünlüğüne saygı göstermelerini ve aralarındaki görüş ayrılıklarını barışçı bir şekilde çözmelerini istedi.

P.J. Crowley, aralarında Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev’in ve Devlet Başkanı Kurmanbek Bakıyev’in oğlu Maksim Bakıyev’in bulunduğu üst düzey bir heyetin Washington’a geldiğini bildirdi. Crowley, heyetle önceden planlanan üst düzey görüşmeler yapılacağını belirtti. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü üst düzey görüşmelerin Bişkek’teki olaylar yüzünden Cuma gününe ertelendiğini de sözlerine ekledi.

P.J. Crowley, Kırgızistan’daki hükümetle ilişkilerinde özel çıkarları bulunmasına rağmen bu ülkedeki siyasi baskı ve yolsuzluk olaylarının Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları raporunda ayrıntılı biçimde yer aldığını kaydetti.

Afganistan’daki operasyonlar çerçevesinde Bişkek hükümetiyle ittifak içersinde olduklarını hatırlatan Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Kırgız halkının kaygılarını da paylaştıklarını, ama bu kaygıların şiddet olayları yerine barışçı diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğine inandıklarını söyledi.

P.J. Crowley, Afganistan operasyonlarında kullanılan Manas üssünde faaliyetlerin sürdüğünü, Bişkek’teki Amerikan büyükelçiliğinin de açık tutulduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG