Erişilebilirlik

Amerika Kardelen Projesi Başlattı


Amerika Kardelen Projesi Başlattı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi tarafından finanse edilen 231 milyon dolarlık proje, kız çocuklarının kaliteli ve ücretsiz eğitim görmesini amaçlıyor. Program, Afrika, Güney Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’da beş ülkeyi kapsıyor

Aralarında sinema yıldızı Jennifer Garner ve şarkıcı Alicia Keys’in de bulunduğu 30 ünlü, ‘Let Girls Learn’ ‘Kızlar Okusun’ adlı girişime destek verdiklerini açıkladı. Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi tarafından finanse edilen 231 milyon dolarlık proje, kız çocuklarının kaliteli ve ücretsiz eğitim görmesini amaçlıyor. Program, Afrika, Güney Asya, Latin Amerika ve Ortadoğu’da beş ülkeyi kapsıyor.

Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi, ünlülerle işbirliği yaparak kız çocuklarının eğitilmesinin önemini vurguluyor. Christie Vilsack, dairenin uluslararası eğitim sorumlusu: “Pakistanlı Malala Yusufzay’ın vurulması ve Nijerya’da kız çocuklarının kaçırılması, eğitim verebileceğimiz insanların sayısının ne kadar çok olduğunu gösteriyor.”

Daire, okul çağındaki 62 milyon kız çocuğunun eğitim görmediğini, bazılarınınsa hayatlarını tehlikeye atarak okula gittiğini bildiriyor.

Malala Yusufzay, Taleban’ın kız çocuklarına getirdiği okula gitme yasağını protesto etmek amacıyla kampanya başlattığı için iki yıl önce vurulmuştu. 12 Eylül’de Yusufzay’ın vurulmasından sorumlu olduğu sanılan 10 kişi tutuklandı.

Öte yandan Nijerya’da İslamcı örgüt Boko Haram’ın kaçırdığı yüzlerce kız öğrenci hala bulunamadı. Boko Haram, yerel Hausa dilinde ‘Batı eğitimi almak günahtır’ anlamına geliyor.

But Ugandan Mandela Fellow Cyrus Kawalya says education is key to reaching one's full potential.

Ugandalı akademisyen Cyrus Kawalya, eğitimin önemini şöyle vurguluyor: “Eğitim, kişinin bakış açısını genişletir. Kişinin zihni açıldığı zaman kendisi için hangi bilgilerin gerekli olup olmadığına karar verir. Eğitim olmadan ufkunuzu genişletemezdiniz.”

Amerikan Uluslararası Kalkınma Dairesi, Afganistan, Ürdün, Guatemala, Güney Sudan ve Nijerya’da ilk ve ortaokulları desteklemek için 231 milyon dolar ayırdı.

Christie Vilsack, “Nijerya’da kaynakların bir kısmı öğretmenlerin eğitimi için ayrılıyor. Öğretmenlerin eğitimi çok önemli çünkü bundan 250 bin kız etkilenecek,” diyor.

Kız öğrencilerin okula gitmelerini sağlama konusunda çok büyük aşama kaydedilmesine rağmen Dünya Bankası’nın yeni yayınladığı bir rapora göre bazı ülkelerde ikinci ve üçüncü sınıf öğrencilerinin yüzde 70’i, basit bir paragrafı dahi okuyamıyor. Christie Vilsack, öğrencilerin seviyesini ölçmek için yeni bir yöntem kullandıklarını söylüyor: “Pakistan’dayken öğrencilerin okuma-yazma ve harfleri tanıyıp seslerle eşleştirme becerilerini ölçen 10 dakikalık yeni testin uygulandığını gördüm.”

Vilsack, öğrencilerin ezbere dayalı bir eğitim değil, öğrendiklerini anlamaya dayalı bir eğitim almaları için öğretmenlerin de yetiştirilmesine büyük önem verdiklerini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG