Erişilebilirlik

Amerika İstihbaratta Reforma Gidiyor


Başkan Obama Adalet Bakanlığı’nda yeni reformları açıklarken, federal hükümetin istihbarat faaliyetlerinin yerli ve yabancı bireysel özgürlükleri ihlal ettiği yolundaki kaygıları ciddiye almak zorunda olduklarını söyledi

Başkan Obama, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yeni bilgi toplama ve istihbarat politikalarını açıkladı. Bugün Adalet Bakanlığı’nda uzun bir konuşma yapan Başkan Obama, Amerika’nın istihbarat toplama faaliyetlerinin her zaman “ülkenin güvenliğini ve özgürlüğünü koruma” amaçlı olduğunu bildirdi. Obama, ancak 11 Eylül 2001’de Washington ve New York’a yapılan terörist saldırıların Amerika’yı yeni tehditler ve risklerle karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Başkan Obama Amerikalılar'ın olduğu kadar yabancı liderlerin de bireysel hak ve özgürlüklerinin korunması gerektiğini vurguladı. Bundan sonra yabancıların ancak Amerika için çok ciddi bir güvenlik tehdidi sözkonusuyla izleneceğini belirten Başkan Obama, 43 dakika süren konuşmasında, istihbaratla ilgili tartışmaların Amerika'yı daha da güçlendirdiğini savundu. Obama, "yabancı liderleri ve müttefiklerimizi korumak için gerekli önlemleri alıyorum" dedi.

Televizyonlardan naklen yayınlanan konuşmasında Başkan Barack Obama Amerika’nın istihbarat dairelerinin bu tehditlere karşılık verme ve riskleri önlemek için yeni istihbarat ve soruşturma taktik ve teknikleri kullanmak zorunda kaldığını bildirdi.

Başkan Obama bu sayede Amerikan istihbaratının Amerika’da ve dünyada terrorist saldırıları önlemeyi başardığını söyledi. Ancak Başkan hükümetin istihbarat faaliyetlerinin medeni hakları ve bireysel özgürlükleri ihlal ettiği yolundaki kaygıları ciddiye almak zorunda olduklarını kaydetti.

Obama, Amerikan istihbarat örgütlerinin bazı teknolojik ilerlemeler sayesinde Yemen’deki bir el-Kaide hücresinin yerini belirleme imkanına sahip olduğunu, ayrıca tüm dünyada günlük konuşmaları istihbarat görevlilerinin hizmetine sunduğunu söyledi. Obama, dijital devrim bütün dünyayı değiştirirken, bu izleme faaliyetinin bireyler için çok rahatsız edici olabileceğini belirtti.

“Amerikan halkını korumak zorundayız” diyen Başkan Obama, bugüne kadar elde edilen bütün istihbarat bilgilerinin Amerika’nın ciddi bir terör tehdidiyle karşı karşıya olduğunu doğruladığını bildirdi.

“Daha şeffaf olmak zorundayız” diye devam eden Başkan Obama, toplanan istihbarat bilgilerinin korunacağı konusunda sadece hükümete güvenin demenin yeterli olmadığını kabul etti. Bu nedenle Yabancı İstihbarat İzleme Mahkemesi’nin kayıtlarının inceleneceği sözü veren Başkan Obama, hangi bilgilerin gizli tutulacağı, hangilerinin açıklanabileceği konusunda daha tutarlı bir denetim yapılacağını bildirdi.

Elektronik bilgilerle telefon kayıtlarının tarihleri ve sürelerinin toplanmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Obama, konuşmaların içeriğinin kaydedilmediğini ve kaydedilmemesi gerektiğini belirtti. Başkan, izleme süresinin ve bilgilerinsaklanma süresinin de sınırlanacağını bildirdi. Obama, toplanan bilgilerin hiçbir zaman baskı aracı olarak kullanılmadığı ve kullanılmayacağı konusunda da güvence verdi.

Başkan Obama, federal hükümetin Amerikan vatandaşlarını mahkeme kararı olmadan izlemesini yasaklayan düzenelemelerin ülke dışındaki yabancılara uygulanamayacağını bildirdi. İstihbarat ve izlemenin başka ülkelerce de yapıldığını hatırlatan Obama, “iistihbaratın bütün amacı, gizli bilgi elde etmektir” dedi.

İstihbarat dairelerinin topladıkları bilgilerin ayrıntılarını gizli tutmadan çalışamayacağını Kabul eden Obama, ancak bu bilgileri birleştirmenin de tehditler ve siber saldırılarla mücadele için gerekli olduğunu kaydetti.

Amerikan istihbarat dairelerinin yetkilerini kötüye kullanmadığını söyleyen Başkan, bazı hatalar yapılmış olabileceğini, ancak bu hataların farkedilir farkedilmez giderilmesi için mümkün olan herşeyin yapılacağını belirtti.

Başkan konuşmasının amacının Amerikan halkına istihbarat dairelerinin yasaları ihlal ettiği ve Amerikalılar’ın bireysel hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığı konusunda güvence vermek olduğunu bildirdi.

Başkan Obama, Amerikalılar’ın yaptığı telefon konuşmalarıyla ilgili kayıtların hükümet tarafından kontroluna son vermeyi ve bu bilgilerin kullanılmasını mahkeme kararına bağlamayı planlıyor. Başkan Obama’ya göre, ayrıca Ulusal Güvenlik Dairesi NSA’in hakkında bilgi toplayacağı yabancıların özel haklarının korunması için de yeni uygulamalar başlatması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG