Erişilebilirlik

Amerika’da İşsizlik 44 Ay Sonra İlk Kez % 8’in Altında


Amerika Çalışma Bakanlığı, Eylül ayında işsizlik oranının yüzde 7,8’e düştüğünü açıkladı.

Başkanlık seçimlerine bir ay kala, işsizlik oranı 44 aydan bu yana ilk kez yüzde 8’in altına düştü.

Geçen ay 114 bin kişiye istihdam sağlandığını bildiren Amerika Çalışma Bakanlığı, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılan hesaplamaları da yeniden gözden geçirdi ve bu iki ay içinde önceden hesaplanandan 86 bin daha fazla kişiye istihdam sağlandığını belirtti.

Ağustos ayı işsizlik oranı yüzde 8,1’di ve uzmanlar bunun Eylül ayında daha yüksek çıkmasını bekliyordu. Çalışma Bakanlığı, işsizlik oranının düşmesindeki en önemli etkenin geçen ay yarı zamanlı (part-time) iş sağlanan kişiler olduğunu açıkladı.

Dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerikan ekonomisinin durumu, başkanlık seçimi öncesinde adayların siyasi tartışmalarının merkezinde bulunuyor.

Bu hafta ortasında ilk karşılıklı tartışma ortamında bir araya gelen Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Partili rakibi, eski işadamı Mitt Romney, önümüzdeki dört yılda daha fazla istihdam sağlama vaadinde bulunmuştu.

Romney son rakamları yeterli bulmadı ve bunun gerçek bir ekonomik toparlanmayı yansıtmadığını söyledi. Romney, iş aramaktan umudu kesenlerin de sayılması durumunda gerçek işsizlik oranının yüzde 11 olacağını iddia etti.

Ancak Beyaz Saray ekonomi danışmanı Alan Krueger, işsizlik oranındaki düşüşün, Amerikan ekonomisinin toparlamayı sürdürmesinin kanıtı olduğunu savundu. Beyaz Saray Ekonomi Danışmanları Konseyi Başkanı Krueger, Büyük Buhran’dan bu yana yaşanan en büyük ekonomik krizin yaralarının iyileşmeye devam ettiğini söyledi. Krueger ayrıca Kongre’ye, Başkan Barack Obama’nın orta gelirli sınıfa yönelik vergi indiriminin uzatılması önerisini onaylama çağrısında bulundu.

Amerika’yı 1930’lu yıllardaki Büyük Buhran’dan kurtaran eski Başkan Franklin Roosevelt’ten bu yana iktidardaki bir başkanın yeniden seçilmeyi başarabildiği en yüksek işsizlik oranı yüzde 7,4 oldu. Bunu 1984’te Cumhuriyetçi Partili başkan Ronald Reagan başarabildi.

Başkan Obama, kampanyasını bugün kararsız seçmenlerin yoğun olduğu Ohio ve Virginia eyaletlerinde sürdürecek.

Çarşamba günkü tartışmada başarılı bir performans sergileyen Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney ise bugün Virginia ve Florida eyaletlerinde kampanya yapıyor olacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG