Erişilebilirlik

Amerika'da İşsizlik Oranı Değişmedi


Amerikan ekonomisi yerinde saymaya devam ederken Haziran ayında yalnızca 80 bin kişiye istihdam yaratıldı, işsizlik oranı da yüzde 8,2’de kaldı.

Bazı uzmanlar istihdam piyasalarının yeniden güç kazanabileceğini tahmin ediyordu. Ancak Amerika Çalışma Bakanlığı tarafından yayınlanan son rakamlara göre, Nisan ve Haziran arasındaki ikinci çeyrekte, ayda ortalama 75 bin kişiye iş sağlandı. 2012’nin başında bu rakam ortalama 226 binde seyrediyordu.

Aylık istihdam oranları, dünyanın en büyük ekonomisi olan Amerika’nın ekonomik durumunun ana göstergesi sayılıyor. Bu rakamlar Kasım ayındaki Başkan seçimlerinde, seçmen tercihlerinde önemli rol oynuyor.

Rakamlar açıklanır açıklanmaz Cumhuriyetçi Başkan adayı Mitt Romney, Obama yönetimini eleştirdi. Romney, istihdam piyasasındaki yavaş büyümenin özellikle orta gelir sınıfına darbe vurduğunu belirtti.

Kampanyasına Ohio eyaletinde devam eden Başkan Barack Obama ise, Beyaz Saray’daki dönemi boyunca milyonlarca kişiye iş sağlandığını hatırlattı, ama bunun orta gelir sınıfı için yeterli güvence olmadığının altını çizdi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Amerika’da hiçbir başkan, yüzde 7,4’ün üzerinde işsizlik oranıyla yeniden seçilmeyi başaramadı. Uzmanlar, seçimlerin yapılacağı dört ay içinde rakamın bu düzeyin altına inmesini beklemiyor.

Son ulusal ve eyalet bazında yapılan kamuoyu yoklamaları, Başkan Obama’yı, eski bir işadamı ve eski Massachusetts Valisi Romney’in çok az önünde gösteriyor. Zaman zaman Romney, bu anketlerde öne çıkabiliyor.

Amerika’da hala 13 milyon kişi işsiz. Başkan Obama Ocak 2009’da göreve geldiğinde işsizlik oranı yüzde 7,8 idi ve oran o dönemden bu yana daha da arttı. Son üç yılda sağlanan istihdama rağmen Amerika’nın, küresel ekonomik durgunluğun baş gösterdiği 2008’deki istihdam rakamlarına ulaşması için daha milyonlarca kişiye istihdam sağlaması gerekiyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG