Erişilebilirlik

Amerika, İran’ın Seçtiği BM Elçisini İstemiyor


Hamid Abutalebi, Iran's new UN Ambassador
Hamid Abutalebi, Iran's new UN Ambassador
İran’ın bu rehin alma olayına karıştığı iddia edilen bir ismi Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi olarak atamak istemesiyle birlikte harekete geçen Amerikalı yetkililer, yeni elçinin merkezi New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler’e alınmaması için ülkeye girişini yasaklamaya hazırlanıyor.

İran, daha önce Avustralya, Belçika ve İtalya’da diplomatik görevlerde bulunmuş olan Hamit Ebu Talebi’nin yeni Birleşmiş Milletler Elçisi olmasını istiyor fakat Amerika Ebu Talebi’nin bu göreve getirilmesine karşı.

1979 yılındaki rehin alma olayına karıştığı öne sürülen Ebu Talebi’nin BM Elçisi olarak seçilmesini bir hakaret olarak değerlendiren Amerikalı yetkililer, bu nedenle kendisinin ülkeye giriş yapmasının engellenmesi gerektiğini savunuyor.

Rehin alınan diplomatlardan biri olan Barry Rosen, İran’ın Ebu Talebi’yi bu göreve getirmesinin sadece Amerika’ya karşı değil, demokrasi ve özgürlüğe inanan her ülkeye hakaret anlamı taşıdığını belirtiyor. Ebu Talebi’nin İran’ın nüfuz sahibi dini liderlerinden Ayetullah Ruhani tarafından seçildiğine inandığını belirten Rosen, nükleer program konusunda iki ülke arasında tarihi müzakerelerin yapıldığı kritik bir dönemde rehine skandalına karışmış olan birini BM elçisi olarak atayabilmesini “büyük bir cüret” olarak nitelendiriyor.

Şu anda 70 yaşında olan eski Amerikalı diplomat Rosen, Ebu Talebi’yi hatırlayamadığını ancak, İran’ın bu girişiminin 35 yıl önce yaşanmış olan bir krizi “haklı çıkarmak” anlamına geldiğini belirtiyor.

İran’da muhafazakar bir internet sayfasına açıklama yapan Ebu Talebi, 1979 yılındaki rehin alma olaylarına karıştığı iddiasını yalanladı ancak olaylar sırasında bir ya da iki kez Fransızca ve İngilizce çevirmen olarak rehin alanlara yardımcı olduğunu belirtti.

Amerika, New York’a atanan BM elçilerine vize vermek zorunda. İran’da 1979’da rehin alınan diğer bir diplomat olan John Limbert, bu zorunluluğa rağmen Amerika’nın Ebu Talebi’ye karşı tavır almasına kesin gözüyle bakıyor.

Senato, hafta içinde yapılan oylamada Ebu Talebi’nin ülkeye girişinin engellenmesi için hazırlanan yasal düzenlemeyi oy çokluğu ile kabul etti. Senatör Ted Cruz, Ebu Talebi’nin ülkeye giriş yapmasına kesinlikle izin verilmemesi görüşünde. Cruz, “Böyle birine Amerika’nın vize vermesini gerektirecek bir koşul yok, şu anda tek amacımız kendisini bu ülkenin toprağına hiçbir zaman ayak basmamasını sağlamak” diyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney, Amerika’nın İran’a Ebu Talebi’yi BM elçisi olarak atama niyetinin “kabul edilemez” olduğunu ilettiklerini söyledi, ancak ülkeye giriş yapmasını engelleyip engellemeyecekleri konusunda yorum yapmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG