Erişilebilirlik

‘Amerika İran’ın Suriye Görüşmelerine Katılımını Engelliyor’


Lakhdar Brahimi, Cenevre'de Amerikalı ve Rus yetkililerle görüştü.
Lakhdar Brahimi, Cenevre'de Amerikalı ve Rus yetkililerle görüştü.

BM ve Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Lakhdar Brahimi gelecek ay düzenlenecek Suriye barış konferansa 26 ülkenin davet edildiğini ancak Amerika’nın İran’ın katılımını engellediğini belirtti

Brahimi Amarika’nın, İran’ın katılımı konusunda ikna olmadığını söyledi.

İran Suriye’de üç yıldır süren savaşta Esat rejimini destekleyen taraf oldu.

Brahimi, 22 Ocak’ta İsviçre’nin Montrö kentinde düzenlenecek barış konferansına hangi ülkelerin davet edileceğini belirlemek üzere Amerikalı ve Rus yetkililerle yaptığı görüşmenin ardından basına açıklama yaptı.

Konferans, Suriye hükümetiyle muhalifleri kimin temsil edeceği ve hangi bölge güçlerinin katılacağı tartışmaları nedeniyle aylardır erteleniyordu.

Görüşmeler, Esat rejimiyle muhaliflerin bir uzlaşmaya vararak, tam yetkiyle donatılmış bir geçici hükümet belirlenmesi konusunda anlaşma sağlamayı amaçlıyor.

Cenevre’deki görüşmenin ardından Brahimi, Suriye hükümetinden sivilleri bombalamaya son vermesini, muhaliflerden de aralarında çocukların da bulunduğu tüm tutsakları serbest bırakmasını istedi.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye hükümetini, geçenlerde yaptığı bir füze saldırısıyla; çelik, dinamit ve petrolden oluşan ve “fıçı bombası” olarak adlandırılan mühimmatı kullanmasını kınayan kararını veto etmişti. Dünkü görüşme de, Rusya’nın bu vetosunu izliyor.

Suriye’deki çatışmalar 100 binden fazla kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG