Erişilebilirlik

Amerika Irak'ta Şiddetin Artmasından Kaygılı


Amerika Irak'ta Şiddetin Artmasından Kaygılı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Başkan Obama Irak'a asker göndermeyeceğini söylerken, uzmanlar Amerika'nın elinde Irak konusunda fazla seçenek olmadığını söylüyor

Başkan Obama ve danışmanları, hükümet güçlerinin El Kaide bağlantılı militanlarla çarpıştığı Irak’ı yakından izliyor. Bu ülkeye insansız hava araçları ve füze gönderen Washington, ülkedeki Şii hükümeti ve Sünni aşiret liderlerini, militanlara karşı birleşmeye çağırdı. Birçok uzman, Amerika’nın elinde fazla seçenek olmadığı görüşünde. Beyaz Saray muhabirimiz Dan Robinson’ın haberi.

Irak Ordusu, Ramadi, Felluce ve batıdaki Anbar bölgesinde El Kaide’ye bağlı İslamcı militanlarla çarpışıyor.

Amerikan askerlerinin çekildiği 2011’den sonra merkezi otoriteye yönelik en ciddi tehdit olan çarpışmalarda Sünni militanlar, Ramadi ve Felluce’nin bazı mahallelerini ele geçirdi.

Mevcut durum, Amerika’nın 2003’te Irak’ı işgal ettiği zaman karşılaştığı duruma benziyor. Başbakan Nuri El Maliki, Anbar’daki aşiret liderlerini, El Kaide unsurlarını bölgeden uzaklaştırmaya çağırdı.

Brookings Enstitüsü’nden ulusal güvenlik uzmanı Michael O’Hanlon, şiddet eylemlerinin kontroldan çıkabileceğinden kaygılı: ”Bir mahalledeki bir grubu acımasızca bastırırsanız, o zaman aynı mezhepten diğer grupların öfkesi artar, size hınçlanırlar. Bir yandan bazı düşmanlarınızı safdışı bırakırken diğer yandan yeni düşmanlar kazanırsınız.”

Başkan Obama, Irak’tan çekilmeyi en büyük başarılarından biri sayıyor. Ancak iki ülke, Irak’ta kısıtlı sayıda Amerikan askeri kalması konusunda anlaşmayı başaramamıştı.

Başkan Obama, Irak’a yeniden asker göndermeyi reddediyor, sadece füze ve gözlem amaçlı insansız hava aracı göndermekle yetiniyor.

Cumhuriyetçi Partili siyasetçilerin Irak konusundaki eleştirilerine yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney’e göre, ‘Amerikan askerleri mezhep çatışmalarını engelleyebilirdi’ demek için herhangi bir neden yok.

Jay Carney: ”Irak’ta 150 bin Amerikan askeri görev yaparken de şiddetli mezhep çatışmaları yaşanıyordu. Bu nedenle Irak’ta 10 bin Amerikan askeri olsaydı bu çatışmalar olmazdı demenin bir anlamı yok.”

Askeri uzman Anthony Cordesman, Anbar’ın, bölgedeki Sünni ve Şiiler arasındaki genel çekişmenin bir parçası olduğunu söylüyor.

Cordesman’a göre Amerika, kötünün iyisi bir çözüm bulmalı: ”Yapmamız gereken, sakin bir şekilde hizipleri biraraya getirmek, Maliki hükümetini daha dengeli bir bakış açısı edinmeye, Sünniler’e daha saygılı olmaya ve adeta siyasi ayıklama haline gelen bu eylemlere son vermeye çağırmaktır.”

Irak’ta 2003-2011 yılları arasında yaklaşık 4 bin 500 Amerikan askeri öldü.

Kamuoyu yoklamalarına göre Irak Savaşı, Amerikalılar arasında en çok kutuplaşmaya neden olan ve Amerika’nın elde ettiği kazanımların hala sorgulandığı bir olay.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG