Erişilebilirlik

Amerika Hava Operasyonuna Başladı


Amerika Savunma Bakanlığı, IŞİD militanlarına karşı hava operasyonuna başladığını açıkladı. Amerikan uçakları bundan kısa süre önce de IŞİD’den kaçan Yezidiler’e yardım malzemesi atmaya başlamıştı

Amerika Savunma Bakanlığı, IŞİD’i hedef alan hava operasyonlarına başladığını açıkladı. Operasyonda IŞİD’e ait bir hedefe saldırıldığı bildirildi.

Amerikan uçakları militanlardan kaçan Yezidiler’e havadan yardım malzemesi de atmaya başlamıştı.

Başkan Obama dün gece IŞİD militanlarının işlediği soykırımı önlemek üzere kısıtlı hava operasyonuna izin verdiğini açıklamıştı. IŞİD kuzey Irak’taki ilerleyişini sürdürürken, son olarak Erbil’e yaklaştı. Militanların, Erbil’e yarım saat uzaklıkta olduğu bildiriliyor.

Başkan Yardımcısı Joseph Biden dün Kürt Bölgesel Yönetimi lideri Mesud Barzani’yi telefonla aradı. Biden, can kayıplarından dolayı başsağlığı diledi ve IŞİD’in yarattığı tehdidi ele aldı.

Barzani Biden’a Sincar’da mahsur kalan Yezidiler ve IŞİD’e karşı mücadele eden Peşmergeler’in son durumu hakkında bilgi verdi. Biden da Başkan Obama’nın insani yardım gönderme önerisini Barzani’ye iletti.

Başkan Obama, Irak ve Afganistan savaşlarının Amerika üzerindeki olumsuz etkileri yüzünden Irak’a yeni bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda isteksiz davranıyordu. Ancak Obama, dün gece Irak’ta iki operasyona onay verdiğini açıkladı. Operasyonlardan biri kuzey Irak’taki Amerikan askerlerinin korunması amacıyla kısıtlı hava saldırılarını kapsıyor. Diğeri de dağlarda aç ve susuz, ölümle burun buruna kalan binlerce Iraklı sivili kurtarmayı amaçlayan insani yardım operasyonu.

Irak’a Amerikan askeri gönderilmeyeceğinin altını bir kez daha çizen Obama, bununla birlikte kısıtlı hava saldırılarının, 2011 sonunda Irak’tan çekilmelerinden bu yana bu ülkedeki en büyük Amerikan askeri operasyon olacağına işaret etti.

Reuter Haber Ajansı, Başkan Obama’nın dün gece bu açıklamaları yapmasından hemen önce Amerikan uçaklarının Yezidiler’e havadan yardım malzemesi atmaya başladığını bildirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG