Erişilebilirlik

Amerika Doğu Kudüs'te Tarihi Oteli Yıkan İsrail'i Eleştirdi


Amerika Doğu Kudüs'te Tarihi Oteli Yıkan İsrail'i Eleştirdi
Amerika Doğu Kudüs'te Tarihi Oteli Yıkan İsrail'i Eleştirdi

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Yahudi yerleşimcilere apartman yapmak için Doğu Kudüs’te tarihi bir oteli yıkan İsrail’i ağır şekilde eleştirdi.

Abu Dabi’de açıklama yapan Clinton, tarihi Çoban otelinin yeni yerleşim inşaatı için yıkılmasının, İsrail ile Filistin arasında Kudüs konusundaki anlaşmazlığı çözmek amacıyla yapılan doğrudan görüşmelerin mantığına ters düştüğünü söyledi. Clinton, Amerika’nın bu durumdan derin endişe duyduğunu da kaydetti. Washington yönetimi, İsrail’den bölgede yerleşim inşaatlarını sınırlayacağı yolunda güvence almaya çalışıyor.

20 daireli apartman projesi, Doğu Kudüs’te inşaata karşı çıkan Filistinli liderleri de kızdırdı. Filistinliler, İsrail ile doğrudan barış görüşmelerinin yeniden başlaması için Batı Şeria ile birlikte Doğu Kudüs’te de Yahudi yerleşim inşaatlarının durdurulmasını şart koşuyor.

Filistinliler Doğu Kudüs’ü gelecekte kuracakları bağımsız devletin başkenti yapmak istiyor. İsrail ise tüm Kudüs’ü “ebedi ve bölünmez” başkenti olarak görüyor.

1930 yılında inşa edilen tarihi Çoban oteli, İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz kuvvetleri ve Siyonistlere karşı Nazi Almanyası’na destek veren Kudüs Şerifi Hüseyin’in konutu olarak da hizmet görmüştü.

İsrail, Doğu Kudüs’ü 1967’deki Altı-Gün Savaşı’nda ele geçirdikten sonra ilhak etmişti. İlhak kararı, uluslararası kamuoyunca hiçbir zaman tanınmadı.

XS
SM
MD
LG