Erişilebilirlik

ABD Dizüstü Bilgisayar Yasağının Kapsamını Genişletmeyi Düşünüyor


Amerika İç Güvenlik Bakanı John Kelly, daha önce bazı ülkelerden uçuşlara getirilen kabinde dizüstü bilgisayar yasağını Amerika'ya ve Amerika'dan tüm uluslararası seferlere genişletmeyi düşündüklerini açıkladı.

Fox News kanalına konuşan Kelly, sivil uçuşlara kabinde taşınan elektronik cihazlardan kaynaklı "ciddi tehditler"in varlığına dair işaretler bulunduğunu söyledi.

Kelly, teröristlerin "uçuş halindeki bir uçağı düşürme" fikrini "saplantı haline getirdiğini" belirtti.

Yasak, hayata geçirildiği takdirde, Mart ayında uygulanmaya başlanan ve aralarında İstanbul'un da olduğu 8 ülkedeki 10 havalimanından Amerika'ya doğrudan uçuşlarda kabinde cep telefonundan büyük elektronik cihaz taşınmasını yasaklayan tedbirin kapsamı genişletilmiş olacak. Bu tipte cihazların sadece kargoya alınmasına izin veren uygulama, Amerika'ya günde 50 civarında uçak seferini etkiliyor.

Havacılık sektörü rakamlarına göre Avrupa Birliği ile ABD arasında bu yaz haftada yaklaşık 3 bin 250 uçuşun düzenlenmesi bekleniyor.

İngiltere de Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan'dan seferlere yönelik benzer tedbiri yürürlüğe koymuştu.

İç Güvenlik Bakanı Kelly geçen hafta Başkan Donald Trump'ın 9 günlük Avrupa gezisi sırasında Brüksel'de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle uçak kabinlerinde olası dizüstü bilgisayar yasağı hakkında konuşmuştu.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG