Erişilebilirlik

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda Toplu İstifalar


Amerika Dışişleri Bakanlığı’nda üst düzey yönetim ekibinden çok sayıda diplomatın aniden istifa ettiği belirtiliyor. İstifalar, Başkan Donald Trump’ın Dışişleri Bakanlığına aday gösterdiği Rex Tillerson’ın Senato’dan beklenen onayı alıp görevine resmen başlamasına günler kala oldu.

İstifaları Trump yönetimi tarafından kabul edilen diplomatlar arasında, silahların kontrolü ve uluslararası güvenlikten sorumlu müsteşarlığa vekalet eden Thomas Countryman, İdareden Sorumlu Müsteşar Patrick Kennedy, iki müsteşar yardımcısı Joyce Barr ve Michele Bond, Yabancı Misyonlar Ofisi Direktörü Gentry Smith bulunuyor. Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Victoria Nuland, Diplomatik Güvenlikten Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Gregory Starr gibi diğer bazı üst düzey kariyerli diplomatların da görevlerinden ayrıldığı kaydediliyor.

Bakanlık Sözcülüğüne vekalet eden Mark Toner, yaptığı açıklamada, isimleri teyit etmedi ancak bu pozisyonların siyasi atamalar olduğuna, başkanın aday göstermesi ve Senato’nun da teyidini gerektirdiğine dikkati çekti. Toner, “İstifaları kabul edilen yetkililerden bazıları dışişlerinde başka pozisyonlarda devam edecek, diğerleri ise ya isteğe bağlı olarak ya da görev süreleri dolduğu için emekli olacak. Hiç kimse siyasi atamayı sınırsız olacağı beklentisiyle kabul etmez” ifadesini kullandı.

Ne Bakanlık ne yetkililer, diplomatların istifalarını açıkça Trump yönetimine bağladı, ancak istifaların Rex Tillerson’ın bakanlığı ziyaretinin sonrasına denk geldiği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG