Erişilebilirlik

Bütçede Kesinti İngilizce Derslerini de Etkiledi


Göçmenlere İngilizce dersi veren okullar kesintiler yüzünden İngilizce derslerini ya azaltıyor ya da tamamen kaldırıyor

Göçmenlik reformu Washington’un bu yılki en önemli siyasi hedefi. Başkan Barack Obama ile bu konuda bir yasa tasarısı hazırlayan Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörler görüş birliği içinde. Tasarı yasalaşırsa, milyonlarca yasadışı göçmenin, vatandaşlığa başvurma süreci başlamadan önce İngilizce öğrenmesi zorunlu hale gelecek.

Ancak son ekonomik krizin etkilerini hala hisseden okullar hala İngilizce derslerini azaltmayı ya da tamamen kaldırmayı sürdürüyor. Sorunun etkileri özellikle California eyaletinde hissediliyor. Zira bu eyalet Amerika’da İngilizce konuşamayan her dört kişiden birine ev sahipliği yapıyor. Göç Politikaları Enstitüsü’nden Margie McHugh’a göre İngilizce eğitimi konusunda ülkede karşılanmamış talep çok daha yüksek bir oranda.

Margie McHugh, “Kayıt dışı göçmenlerin İngilizce öğrenmesini zorunlu kılan tasarının şartlarının yerine getirilemeyeceği açıkça görülüyor. Ülkedeki mevcut talebi karşılama açısından çok ciddi kapasite sorunları var. Amerika'da sistem kapasitesinin %25’ini kaybettik,” diyor.

Son döneme kadar California eyaletinde sadece yetişkin eğitiminde kullanılmak üzere para sağlanıyordu. Ancak eyalet meclisi üyeleri kaynak sıkıntısı çeken okullara yardım etmek için bu paranın başka programlarda kullanılmasına izin verdi. Bu, Fontana California’daki yetişkin okulu için % 90’lık bir kesinti; Maira Flores içinse, başlangıç düzeyinin ikinci aşaması İngilizce sınıfında kendisine yer kalmadığı anlamına geliyor.

Maria Flores, kendisini yeni başlayanlar sınıfına koyduklarını ve burada ancak “merhaba, günaydın, nasılsın” gibi şeyler öğretildiğini söylüyor: “Ben bunları zaten biliyorum. Benim pratik yapmaya ihtiyacım var.”

Ancak okul müdürü Cindy Gleason, yeni öğrenciler için yer olmadığını belirtiyor. Gleason, ek kesintilerin devam edip etmeyeceğini bilmemenin ve öğrencilerle bölge halkının ihtiyaç duyduğu hizmeti karşılayıp-karşılayamayacaklarını düşünmenin zaman zaman cesaret kırıcı olduğunu söylüyor.

Son olarak, Los Angeles’ta yetişkin eğitim programı %75 oranında kesintiye uğradı. Bir zamanlar bu bölgede yüzlerce yerleşim yerinde gündüz ve akşam sınıflarında İngilizce eğitimi veriliyordu. Bu yıl, ders saatleri azaltılacak.

Yetişkin eğitimi yöneticilerinden Andres Ameigeiras boşluğu, bölgesel eğitim merkezleriyle doldurmayı umuyor. Örneğin bir merkezde, gündüz araba tamiri ve başka iş eğitimleri akşam ise İngilizce dersi veriliyor.

Ayrıca birçok yerde yetişkinlere eğitim verilen okullarda bilgisayarlı İngilizce kursları deneniyor. Yeni başlayan öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bireysel ilginin yerini, yazılımın tutması umuluyor. Bu şekilde de kesintilerin yarattığı sıkıntıların giderilmesi amaçlanıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG