Erişilebilirlik

Amerika’daki Göçmenlerin Bilmesi Gerekenler


 VOA - TGRT Haber 17 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:16:11 0:00
Linki indirmek için

Göçmenlik avukatı Arda Beşkardeş, göçmenlik reformu tasarısının Türk göçmenleri de etkileyebilecek maddelerini Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi

Amerika’da hep ilk sırada gösterilen sorunlardan biridir göçmenlik yasası. Hem sınırların yasadışı göçe karşı güçlendirilmesi, hem kaçak durumdaki milyonlarca göçmene yasal olma yolunun uygun düzenlemelerle açılması. İşte son dönemde Amerikan Kongresi’nin attığı adımlar, bu kronik soruna herkesi ortak bir noktada buluşturacak bir çözüm bulma yönünde ciddi bir umut ışığı yaktı. Önce Kongre’nin Senato kanadında, 11 milyon kaçak göçmene ikamet ve vatandaşlık yolunu açmayı öngören Göçmenlik Reformu Tasarısı'nı onaylandı; şimdi ise gözler Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde. Temsilciler Meclisi’nde çoğunlukta bulunan Cumhuriyetçilerin ikna süreci devam ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, her ne kadar çoğunluk sağlanamazsa tasarıyı oylanmak üzere genel kurul gündemine getirmeyeceğini söylemiş olsa da, son açıklamalar bu durumun değişebileceği yönünde. Ancak Kongre’nin tatile girmesinden önce bir gelişme beklenmiyor. Genel kanı Temsilciler Meclisi’nden oylamanın sonbaharda olabileceği yönünde.

Amerika’nın Sesi’nin Washington’dan yapılan yayınında bu konuyu Amerika’da yaşayan ve profesyonel yaşamını New York’ta sürdüren göçmenlik avukatı Arda Beşkardeş’le ele aldık. Amerika’nın Sesi televizyonundan Selin Süer Ünlü’nün konuğu olan Beşkardeş, göçmenlik reformundaki son durumu ve özelde kaçak durumdaki Türk göçmenleri ya da Amerika’da yaşamak isteyenleri etkileyebilecek konuları anlattı.

Beşkardeş’in ayrıntılarıyla aktardığı konu başlıkları şöyle:

  • Göçmenlik reformu tasarısı neden tartışma yaratıyor? Demokratlar ve Cumhuriyetçiler neden uzlaşamıyor?
  • Greencard (Yeşil Kart) piyangosunun kalkıyor olması ne anlama geliyor? Amerikan vatandaşlarının kardeşlerine yeşil kart başvurusu yapma hakkı kalkabilir mi?
  • I-94’lerin kalkması ne anlama geliyor? Amerika’ya turist olarak gelen ya da Amerika’da yaşayacak olanların nelere dikkat etmesi lazım? (Ayrıntılı bilgi ve formu yayınımızda da belirttiğimiz gibi https://i94.cbp.dhs.gov/ resmi adresinden de bulabilirsiniz)
  • Ağustos vize bültenindeki ayrıntılar Yeşil Kart sahipleri için büyük değişiklikler getiriyor. Onbinlerce kişiyi etkileyebilecek bu ayrıntılar neler?

Bu ve diğer soruların yanıtlarını içeren söyleşimizi yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG