Erişilebilirlik

Amerika’da Ulusal Anma Günü


Bugün Amerika’da ulusal anma günü ve resmi tatil. Başkan Barack Obama da bugün, orduda görev yaparken yaşamını yitirmiş Amerikan vatandaşlarının onurlandırıldığı törenlere katılıyor.

Obama güne, üst düzey generallerle, ordu mensupları ve gazilerin katılacağı kahvaltı toplantısı ile başladı.

Daha sonra, Arlington Ulusal Mezarlığı’ındaki Anma Günü törenine katılan Obama, Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bıraktı.

Amerika’da Ulusal Anma Günü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Başkan Obama, haftalık basın açıklamasında, “Hayatını kaybetmiş kahramanlarımıza olan borcumuzu hiçbir zaman ödeyemeyiz” diye konuştu.

Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump da Anma Günü nedeniyle başkent Washington’a geldi ve bir konuşma yaptı. Konuşmasında askeri kurumların yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Trump, Amerika’nin IŞİD’i yok edeceğini söyledi.

Ulusal Anma günü nedeniyle başkent Washington, renkli görüntülere de sahne oldu. Eski muharip ve yakınlarının oluşturduğu motosikletli gruplar dün, başkentteki törenlere katıldı ve Washington sokaklarında geçit düzenledi.

Her yıl düzenlenen ve ‘Rolling Thunder’ adı verilen geçit töreni, ilk defa 1988 yılında, savaşlarda yaşamını yitiren Amerikan askerlerini anmak için yapılmıştı. Bu geçide her yıl binlerce motosikletli katılıyor.

Motosikletlilerin geçit töreninin organizatörleri aynı zamanda savaşlarda ölen askerlerin ailelerine de yardımda bulunuyor.

Washington’da bugün de geleneksel ‘Anma Günü’ yürüyüşü yapıldı. Amerikan Devrimi’nden günümüze kadar uzanan dönemde orduda görev yapanların onurlandırıldığı yürüyüşe aktif ordu mensupları ve savaş gazilerinin yanında aktörler Gary Sinise ve Joe Montegna, Ay’a ayak basan ikinci astronot Buzz Aldrin gibi ünlü isimler de katıldı.

Her yaştan on binlerce Amerikalı’nın coşkuyla izlediği yürüyüşte askeri ve sivil bandolar performanslarıyla renkli görüntüler oluşturdu.

‘Anma Günü’ kutlamaları, Arlington Ulusal Mezarlığı’ında ilk defa 1868 yılında, 600 bin kişinin öldüğü ve Güney ve Kuzey eyaletlerinin savaştığı iç savaşın sona ermesinden 3 yıl sonra başlamıştı.

Mayıs ayının son Pazartesi günkü Anma Günü, pek çokları için Amerika’da yaz mevsiminin başlangıcı olarak yorumlanıyor. Resmi tatil olan bu günde, pek çok aile dışarıdaki güzel havanın tadını çıkarırken, plaj sezonu da başlamış oluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG