Erişilebilirlik

Amerika'da Sünnete Destek


Amerika'da Sünnete Destek
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:02 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da bir grup çocuk doktoru erkek bebeklerin sünnet edilmesinin tıbbi yararlarının, taşıdığı risklerden çok daha fazla olduğunu savunuyor

Afrika’da birçok ülkede erkekler HIV virüsünün yayılmasını engellemek için sünnet oluyor. Bunun nedeni, araştırmaların, sünnetin hem erkek hem de kadını AIDS ve cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan koruduğunu göstermesi.

Dünya Sağlık Örgütü 20 yıl içinde Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki ülkelerde sünnetin 6 milyon HIV vakasını ve 3 milyon ölümü önleyeceği sonucuna vardı.

Johns Hopkins Tıp Fakültesi’nden patolog Doktor Aaron Tobian, sünnetin tıbbi ve ekonomik etkilerini araştırıyor.

Doktor Aaron Tobian: “Tıbbi delil elde etmede çok önemli olan üç deney; sünnetin HIV, cinsel organlarda uçuk ve penis kanserine neden olan insan papilloma virüsünün yayılmasını azalttığını gösteriyor.”

Sünnet, Musevilikte ve İslam’da zorunlu bir uygulama. Başka kültürlerde de sünnet erkekliğe adım atma olarak yorumlanıyor. Birçok Amerikalı, sünnetin gereksiz olduğunu savunuyor. Birçok sağlık sigortası artık sünnet masraflarını karşılamıyor.

Amerikan Pediatri Akademisi kısa süre önce sünneti savunan bir açıklama yaptı. Doktor Douglas Diekema, akademinin çalışma grubu üyelerinden:

Doktor Douglas Diekema: “Çalışma grubumuz sünnetin sağlık maliyetini azalttığı sonucuna vardı. Bir erkek bebeği sünnet ettirmenin masrafı olsa da bu, ileride cinsel yolla bulaşan hastalıkları azalttığından tasarruf edilmesini sağlıyor.”

Grup, sünnetin standart bir uygulama haline gelmesini tavsiye etmedi, ancak uygulamanın sağlık sigortalarınca kapsanması gerektiğini bildirdi.

Doktor Aaron Tobian: “Son 20 yılda Amerika’da sünnet olan erkeklerin oranının %79’dan %55’e inmiş olması Amerika’daki sağlık harcamalarının 2 milyar dolar artmasına neden olacak.”

Doktorlar erkek bebeklerde sünnetten kaynaklanan komplikasyonların az görüldüğünü söylüyor. Sünnet ayrıca bebeklerde, erkek çocuk ya da yetişkin erkeklere oranla çok daha kolay yapılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG