Erişilebilirlik

Amerika’da ‘Kara Cuma’


Amerikalılar Şükran Günü’nü, aileleriyle birlikte yedikleri yemekle kutlar kutlamaz alışveriş furyasına daldılar. Bu yıl birçok mağaza zinciri, önceki yılların aksine, Şükran Günü, kapılarını açarak sundukları büyük indirimlerle müşterileri çekme yarışına girdi

Şükran Günü’nünde alışverişe çıkanlar istedikleri ürünleri en düşük fiyata alabilme adına adeta mağazalarda birbirleriyle yarışa girdi.

Ancak mağazaların, kapılarını Şükran Günü’nde açması bazı çevrelerde tepkiyle karşılandı ve Internet üzerinden imza kampanyaları başlatıldı. Geçmiş yıllarda, Şükran Günü’nde tüm alışveriş merkezleri ve mağaza zincirleri, çalışanların, bu resmi tatil gününü aileleriyle birlikte geçirebilmeleri için kapalı tutuluyordu. Sosyal ve geleneksel medyadaki bu eleştirilere rağmen milyonlarca Amerikalı Şükran Günü yemekleri sonrasında alışveriş merkezlerine akın etti.

Kasım ayının son Perşembe günü kutlanan Şükran Günü’nden sonraki Cuma, perakendecilikte “Kara Cuma” olarak biliniyor. Kara Cuma aynı zamanda Noel alışveriş sezonunun başlangıcı olarak da görülüyor. Tahminlere göre Amerikalıların bu yıl Noel alışverişi için 602 milyar dolarlık alışveriş yapması bekleniyor. Bu harcamaların %11’i yani yaklaşık 65 milyarı bugün yapılacak. Aynı şekilde Sanal Pazartesi günü de online satış şirketlerinin en az 80 milyar dolarlık satış yapmaları bekleniyor. Geçen yıl bu rakam 60 milyar dolardı.
Geçen yıl Noel alışveriş sezonunda birçok rekor kırıldı. Büyük ucuzluk kampanyalarından yararlanmak için alışveriş merkezlerinde ve Internet sitelerinde alışveriş yapanların sayısı 139 milyona ulaştı.

Perakendeciler yıllık gelirlerinin %40’ına yakın kısmını Kara Cuma’dan Noel’e kadar geçen dönemde yapıyor. Bu nedenle de bu yılki satışların seviyesi bir anlamda, tüketici güven endeksinin de bir işareti olacak.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG