Erişilebilirlik

Amerika'da İşsizlik Rakamları Düştü


Amerika'da İşsizlik Rakamları Düştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

İstihdam piyasası farklı sinyaller veriyor. Rakamların düşmesinin bir nedeni iş arayanların azalması, bir nedeni de bazılarının yeniden okula dönmesi. Bu nedenle uzmanlar işsizlik rakamlarındaki düşüşün, iş bulanların artması anlamına gelmediğine dikkati çekiyor

Amerika’da işsizlik son beş yılın en düşük seviyesine indi. Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Ocak ayında 113,000 kişiye istihdam sağlandı. Bu rakam, 180,000 olan Ocak ayı istihdam tahminlerinin altında kalsa da, işsizliği yüzde 6,6 seviyesine geriletmeye yetti. Ancak Amerikan istihdam pazarıyla ilgili kaygılar sürüyor.

Amerikan istihdam pazarı, karışık sinyaller veriyor. Skype üzerinden görüştüğümüz Bankrate.com adlı ekonomi sitesinin direktörü Mark Hamrick, Ocak ayında bir önceki aya göre daha fazla kişinin iş bulduğunu, ancak istihdam rakamlarının hala düşük olduğunu söylüyor.

Mark Hamrick: “İstihdam rakamlarının, geçmişteki ekonomik toparlanma dönemlerine göre zayıf kalması bizi çok kaygılandırıyor.”

Ocak ayındaki istihdam büyümesi, geçen yılki aylık ortalamanın çok altında kaldı. Geçen yıl işverenler her ay ortalama 200,000 kişiye istihdam sağlıyordu.

Hamrick, Ocak ayında işçi talebinin azalmasının birçok nedeni olduğunu söylüyor: “Kötü hava şartlarının bütün Amerika’yı olumsuz etkilediğini biliyoruz. Örneğin araba satışları düştü. Emlak pazarı da etkilendi. Hava o kadar soğuk ki tüketiciler eve kapandı.”

Ülkenin büyük bölümü kar yağışından etkilense de, üretim ve inşaat sektörlerinde istihdam arttı.

Ayrıca, daha fazla Amerikalı’nın iş aramaya başlamasıyla, istihdam pazarına katılım oranı da yükseldi.

Bazı istihdam uzmanları, işsizliğin 2008’den beri en düşük seviyeye gerilemesini, birçok Amerikalı’nın işsiz kalmak yerine düşük maaşlı işlere girmesine ve eğitim hayatına geri dönmesine bağlıyor.

Ekonomist Ken Simonson, altı aydan fazla süredir işsiz olan birçok Amerikalı’nınsa iş aramayı bıraktığını söylüyor: “İşsizlik oranı bu üç nedenden dolayı düşmüş olabilir. Ancak bu nedenler kısa vadede ekonominin hareketlenmesine yardım etmez.”

Beklenenden düşük gelen istihdam rakamları Amerikan finans piyasalarında sarsıntı yaratmadı. İstihdamın artmasını ve ilkbaharda ekonominin canlanmasını bekleyen New York borsasında değerler yükselmeye devam ediyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG