Erişilebilirlik

Amerika'da İşsizlik Hala Kriz Öncesine İnmiyor


Amerika'da İşsizlik Hala Kriz Öncesine İnmiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00
Linki indirmek için

Haziran ayında, Amerikan ekonomisinde 195 bin yeni iş sahası açıldı. Bu rakam, beklenenin üzerindeydi. Nisan ve Mayıs aylarında, özel sektörde de daha önce açıklanan tahminlerden daha fazla işe alım yapıldı

Son veriler, 2013 başından bu yana, her ay 200 bin yeni iş sahası açıldığını gösteriyor. Ancak bu iyimser gelişmeye rağmen, işsizlik hala kriz öncesindeki seviyesine dönebilmiş değil.

Geçen ay en çok perakendecilik ve turizm sektöründeki şirketler yeni eleman aldı. Sağlık ve hizmet sektöründe de gözle görülür iyileşme oldu. Ancak, istihdam artsa da, Chris Martenson gibi uzmanlar, çoğu kişinin son dönemde yarım-zamanlı işlere girdiğine dikkati çekiyor.

Martenson’la Skype üzerinden konuştuk: “Asıl önemli gelişme, yarım-zamanlı işlerin yerine tam zamanlı işlerin artması olur. Ayrıca, saat ücretlerinin artması, maaşların yükselmesi de çok önemlidir. Ancak o zaman işler iyi diyebiliriz.”

Son veriler işsizlik oranının %7,6’da kaldığını gösteriyor. Çünkü iş bulanlar kadar yeniden iş arayanların sayısı da arttı. Martenson, işsizlik oranı düşmezse, Merkez Bankası’nın tahvil alım programına devam edeceğini söylüyor: “İşsizlik oranı değişmedi. Bu, Merkez Bankası’nın ekonomiyi canlandırmak için yürüttüğü programı sürdüreceğini gösteriyor. Çünkü FED, bu programı sona erdirmek için hedef işsizlik oranı belirlemişti.”

Merkez Bankası her ay 85 milyar dolarlık hazine bonosu ve konut kredisine dayalı tahvil alıyor. Bu şekilde uzun vadeli kredi faizlerini düşük tutmayı amaçlıyor. FED Başkanı Ben Bernanke son açıklamasında bankanın tahvil alımlarını azaltabileceğinin işaretini verdi.

Bazıları bunun beklenenden önce olacağı görüşünde.

Finans uzmanı James Blake, Skype üzerinden Amerika’nın Sesi’ne, ikinci altı ayda işsizliğin azalacağı tahmininde bulundu: “Ekonomiden güzel sinyaller geliyor. Büyük bir canlanma olur mu? Kısa vadede hayır ama en azından gözle görülür bir düzelme bekliyoruz.”

Özel sektör ise hala temkinli. Çünkü son veriler imalat ve kamu sektöründe işten çıkarmalar olduğunu gösteriyor. 11 milyon 200 bin Amerikalı’nın hala iş bulamamış olması da ciddi bir kaygı konusu.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG