Erişilebilirlik

Amerika'da Çiftçilik Moda Oluyor


Amerika'da Çiftçilik Moda Oluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Amerika bir tarım ülkesi ancak nüfusun sadece yüzde 2'si tarımla uğraşıyor. Son yıllarda organik sebze ve meyveye talebin artması ve bunun çok kazanç getiren bir iş olması nedeniyle birçok kişi mesleklerini bırakıp çiftçiliğe yöneliyor

Amerika dünyanın önemli tarım üreticilerinden biri, ancak çok az sayıda Amerikalı çiftçilik yapıyor. Nüfusun yalnızca yüzde 2’si tarımla uğraşıyor. Ancak son yıllarda yerel yiyecek üretimine olan talebin artması ülkenin her yerinde küçük çiftliklerin ortaya çıkmasına neden oldu. Bu çiftçilerin hiçbir tarım deneyimi yok.

Mark Mills’in pastacı olarak iyi bir işi varmış. Ancak o işini bırakıp çiftçiliğin getirdiği değişken yaşamı seçmiş, iki nedenle.

Mark Mills: “Sınırsız bir heyecan ve biraz da cehalet.”

Üniversitede tarih okuyan Mills’in besin üretmekle ilgili bilgisi bahçıvanlıkla ve 26 yıl restoranlarda çalışmakla sınırlıymış.

Peki neden tarımı seçmiş?

Mark Mills: “Bakın ne kadar güzel. Burada çalışmayı kim istemez? Kendi kendimin patronuyum. Ama asıl neden yiyeceğe karşı duyduğum sevgi.”

Yiyeceğe duyulan tutku son yıllarda ulusal bir takıntıya dönüşmüşe benziyor. İstatistiklere göre çiftçi pazarlarının sayısı son on yılda ikiye katlandı.

Federal hükümet ve yerel yönetimler bu eğilimi yeni işyerleri ve istihdam yaratmak için bir fırsat olarak görüyor. Mills, Montgomery ilçesinde deneyimsiz çiftçileri eğiten programa katılan 4 kişiden biriymiş.

İlçenin Ekonomik Kalkınma Dairesi’nden Sarah Miller, sonuçların beklediklerinden iyi olduğunu söylüyor: “Kaç kişi gelir bilmiyorduk. Bir iki kişi iyi olur diyorduk ama 4 kişi olmasını beklemiyorduk.”

Program bazı temel ihtiyaçları karşılamış.

Mark Mills: “Beni toprak sahibiyle tanıştırdılar ve böylece tarım yapacak bir toprağım oldu. Bundan sonra da geyikleri dışarda tutacak çitler ve sulama için kaynak sağladılar ki işler başlayabilsin.”

Program Mills’e bir de akıl hocası bulmuş. Woody Woodroof deneyimli bir çiftçi: “Şu anda çalışmamız gereken konu mevsimlerin uzatılması. Yani ona hasadı sonbahara ve kışın başlarına kadar sürdürmesini sağlayacak şeyleri öğretmek.”

Woodroof Mills’e filelerin ürünlerin don tutmasını engellediğini göstermiş.

Mills’in ilk hasadı iyi geçmiş. Toplam 450 kilo şalgam, 90 kilo havuç, 130 kilo yeşillik ve başka ürünler elde etmiş.

Mills zor olanın ürünleri yetiştirmek değil, satmak olduğunu söylüyor: “Masrafımı çıkardığımı söyleyemem. Bu iyi olurdu. Ancak 5 bin dolar koydum ve sanırım 4000, 4500 dolar gelir elde edeceğim.”

Mills’in eşinin işi onları şimdilik maddi olarak ayakta tutuyor. Uzmanlara göre, yeni çiftçilerin geçinebilmek için ikinci bir işte çalışması gerekiyor.

Ancak Mills pişman değil: “Eğer bir şeyi gerçekten istiyorsanız ve fırsat ayağınıza geliyorsa onu geri çevirmemelisiniz.”

Kaç acemi çiftçinin bu fırsattan yararlandığı, Amerika Tarım Bakanlığı’nın 2014 başında yayınlayacağı raporda açıklanacak.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG