Erişilebilirlik

Amerika’da Çalışan Annelerin Sayısı Artıyor


Amerika’da Çalışan Kadınların Sayısı Artıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00
Linki indirmek için

1970’lerde %50’nin altında olan oran bugün %75’e yaklaştı. Ülkede çalışan anneleri destekleyen istihdam politikaları önemli ilerlemeler kaydetti

Barnes-Cohen evinde tipik bir iş günü sabahı. Alison Barnes bir yandan çocukları okula hazırlarken diğer yandan işe gitmek için hazırlanıyor.

Üç çocuk annesi Barnes ailesinin ihtiyaçlarıyla işi arasındaki dengeyi sağlamakta zorlandığını söylüyor: “Sekiz yıl önce ilk kez anne olduğumdan bu yana, iyi bir denge sağladığım dönemler de oldu bunu beceremediğim zamanlar da.”

Barnes Washington’da bir hukuk bürosunun ortağı. Bu konumu ona işinde biraz esneklik sağlamış. Uzun doğum izinleri alabilmiş ve haftanın sadece dört günü çalışıyor.

Barnes: “Cumaları çocuklarımla geçiriyorum ve bu sayede ailem ve işim arasından biraz denge kurabilmiş gibi hissediyorum.”

Vicki Shabo, Washington’daki Kadın ve Aile Ulusal Ortaklığı kurumunda iş ve aile programları müdürü. Shabo Barnes’ın şanslı kadınlar arasında olduğunu söylüyor: “Yüksek maaşlı beyaz yakalı çalışanlar eskiye göre daha fazla esnekliğe sahip. Evden çalışma imkanı tanıyan veya iş saatleri konusunda esneklik gösteren şirket politikaları giderek artıyor.”

Shabo Barnes, “Ancak Amerikalı kadınların çoğunun iş ve çalışma saatlerini seçme şansı yok. Çocuk bakımı konusunda yardım alamıyorlar. Çoğunun kendileri veya bir aile üyeleri hasta olduğunda işten izin alma hakkı da yok” diyor.

Shabo doğum izni konusunun da kadınlar için büyük bir sorun olduğunu ekliyor: “Amerika annelere ücretli doğum izni sunmayan birkaç ülkeden biri. Ayrıca babalara ücretli izin imkanı vermeyen ülkeler arasında.”

Shabo Barnes, “Amerika’da temel iş politikası 1993 Aile ve Sağlık İzni Kanunu’na dayanıyor. Bu kanun yeni ebeveynlere veya ciddi sağlık sorunu yaşayan çalışanlara 12 hafta boyunca ücretsiz izne ayrılma hakkı tanıyor” diyor.

Shabo bunun sadece başlangıç olduğunu söylüyor: “En büyük umudum, ulusal çapta ücretli aile ve sağlık izni programı uygulanması ve bu şekilde diğer ülkelerin seviyesinin yakalanması.”

İşleri ne olursa olsun çalışan bütün anneler aynı şeyi istiyor: mutlu ve sağlıklı çocukların değerini bilen bir toplum.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG