Erişilebilirlik

Amerika'da 100 Kadar Çocuk Yıllardır Kayıp


Amerika'da 100 Kadar Çocuk Yıllardır Kayıp
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:37 0:00
Linki indirmek için

Amerika’da her yıl 800 bin çocuk kayıp olarak bildirilse de bunların çoğu birkaç saat içinde bulunuyor. Ancak içlerinden bazıları çok daha şanssız

Ohio’nun Cleveland kentinde bir kişinin üç kadını ve bir çocuğu kaçırıp 10 yıl alıkoyması nadir görülen ve tüyler ürperten vakalardan biri. Amerika’da her yıl 800,000 çocuk kayıp olarak bildirilse de bunların çoğu birkaç saat içinde bulunuyor. Ancak içlerinden bazıları çok daha şanssız. Cinsel sapıklar tarafından kaçırılan 100 civarında çocuğun bulunma süresi uzadıkça hayatta kalma ihtimali de azalıyor.

Amanda Berry, Gina DeJesus ve Michelle Knight’ın hayatta ve özgür oldukları haberi yaşadıkları şehirde büyük bir sevinçle kutlandı. Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi’nden Robert Lowery bu kadınların yıllar sonra mucizevi kurtuluşunun Amerika’da eşi görülmemiş bir olay olduğunu söylüyor: “Birden fazla kadının aynı kişi tarafından kaçırılması ilk kez gördüğümüz bir olay. Henüz Cleveland’dan detaylı bilgi almadık ancak böyle bir durumun daha önce yaşanmış olma ihtimali oldukça düşük.”

Genellikle çocukların kayıp oldukları süre uzadıkça canlı bulunma ihtimalleri de azalıyor. Ancak Lowery bu tip vakaların yeni bir umut yarattığını söylüyor. California’da kaçırılan Jaycee Dugard 18 yıl sonra canlı bulunmuştu. Aynı şekilde Utah’da kaçırılan Elisabeth Smart da 9 ay sonra bulunmuştu.

Cleveland’da kayıp kadınların dönmesiyle bayram havası yaşansa da, mağdurların 10 yıl boyunca yaşadıkları eziyet dehşet verici. Kurbanlar, kaçırma ve tecavüzden hüküm giyen 52 yaşındaki Ariel Castro’nun kendilerini bodrum katına zincirlediğini, hamile bıraktığını ve sürekli dövdüğünü anlattı.

Lowery çocukların etrafta cinsel sapıklar olduğunu bilmesinin ve yanlarına yaklaşan yabancılara karşı tetikte olmalarının çok önemli olduğunu vurguluyor: “Ailelerin çocuklarına ‘Eğer birisi zorla bir yere götürmeye çalışırsa karşı koy, tekme at, çığlık at, olabildiğince dikkat çek’ öğüdünde bulunmasını istiyoruz. Çünkü genellikle saldırgana direnen çocuklar kurtuluyor.”

Cleveland’daki gibi dehşet verici vakalar nadir olsa da, Lowery toplumu bilinçlendirmenin kaçırmaları önlemeye ve kayıpları bulmaya yardımcı olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG