Erişilebilirlik

Amerika-Çin Diyaloğu


Amerikan Hükümetinin Görüşlerini Yansıtan Yorum

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un 24 ve 25 mayıs tarihleri arasında Pekin’de yapılan Amerikan-Çin Stratejik ve Ekonomik Diyalog görüşmelerinin ikinci turunda söylediği gibi “Bazı küresel sorunları Amerika ya da Çin tekbaşına çözebilir. Bazı küresel sorunlar ise Amerika ve Çin’in işbirliği olmadan çözülemez”.

Clinton, iki ülkeyi ilgilendiren bazı alan ilerleme kaydedildiğini ancak yapılacak çok şey olduğunu söyledi. Uluslararası güvenlik sorunları gözönüne alındığında Amerika ve Çin, İran’ın nükleer programının oluşturduğu tehlike karşısında danışmalarda bulunmaya devam ediyor. Kuzey Kore de acil kaygı uyandıran konu olmayı sürdürüyor.Geçen yıl BM Güvenlik Konseyi kuzey Kore’nin nükleer denemesinin ardından güçlü bir karar tasarısını kabul etti. Bakan Clinton” Bugün Güney Kore gemisini batırılmasıyla kışkırtılan bir başka ciddi sorunla karşıkarşıyayız. Bu soruna karşı tavır alma ve Kore yarımadasında ortak hedefimiz olan barış ve istikrarı ilerletmede birlikte çalışmak zorundayız”dedi.

İklim ve enerji konularında ise Amerika ve Çin son diyalog görüşmelerinde imzaladıkları mutabakat belgesi çerçevesinde yeni, temiz enerji araştırmalarında işbirliğini ve Amerika-Çin Temiz Enerji Araştırma Merkezi kurulmasını amaçlıyor. Merkez Amerikan ve Çin bilimadamları arasında enerji tasarrufu, temiz kömür, karbon depolama ve düşük emisyonlu araçlar gibi alanlarda işbirliği olanağı sağlıyor.

Amerika, iki ülke ahlakı arasında anlayış ve işbirliğini derinleştirmek için eğitim ve kültür ilişkilerini genişleten yeni bir diyalog başlattı. Bu çerçevede önümüzdeki dört yıl içinde Çin’de okuyan Amerkalı öğrencilerin sayısını 100 bine çıkartılması öngörülüyor. Amerika, insan hakları kaygılarını gündeme getirmeye ve Çin’i uluslararası insan hakları yükümlülüklerine uymaya teşvik etmeye devam edecektir.

Amerika ve Çin son derece kendilerine özgü kültürlere ve tarihlere sahip. Bakan Clinton ”Ama, hem sorunlarımızı, hem fırsatlarımızı ve aynı geleceği paylaşacağımızı biliyoruz. Farklı yollardan geçtik ama ortak geleceğimiz, ortak hedefimiz ve sorumluluğumuzdur” dedi.

XS
SM
MD
LG