Erişilebilirlik

Amerika-Çin İşbirliğinin Önemi


Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtan yorum

Başkan Barack Obama ve Çin Başbakanı Wen Jiabao New York’ta yaptıkları görüşmeden sonra Amerika ile Çin Halk Cumhuriyeti arasındaki işbirliğinin küresel ekonomik düzelmeyi sağlamada hayati önem taşıdığını açıkladı.

Başkan Obama” Bir dizi konuyu ele aldık. Elbette en önemli konulardan biri son yıllarda dünyayı saran mali kriz ve durgunluğa karşı alınacak önlemler oldu. G-20 içinde işbirliğimiz son derece önem taşıyor” dedi.

Obama şöyle devam etti:” Elbette yapacağımız daha çok şey var. Ekonomik alanda, dünya ekonomisi şimdi yeniden büyümesine rağmen, bizim açık tartışmalarda bulunmamız ve dengeli, sürekli ekonomik büyüme gerçekleştirmek için işbirliğini arttırmamız çok önemli..Bu nedenle ikimiz de G-20 çerçevesinde çalışmaları sürdürme kararı aldık”.

Obama” Dünya ekonomisini istikrara kavuşturur ve böylece ekonomik büyüme ve ticaretin canlanmasını sağlarken ortak çıkarlarımızı ilgilendiren birçok başka konu üzerinde de çalışıyoruz.Örneğin nükleer silahların yayılmasını önleme üzerinde yoğun işbirliği yaptık. Ayrıca iklim değişikliği konusunda da son derece açık yürekli tartışma yaptık ve işbirliği yolları aradık”dedi.

İki lider, iki ülkenin ortak çıkarların yanısıra görüşayrılıklarına da sahip olduğunu söyledi. Amerika ve Çin’in bölgesel barış ve istikrarı sağlamada birlikte çalışmasının şart olduğunu belirten Başkan Obama şöyle devam etti:” Dünya Çin ile Amerika arasındaki ilişkiye küresel bir dizi güvenlik sorunu açısından önemli bir unsur olarak bakıyor. Amerikan halkı adına Çin ve Amerikan halkları arasında gelişen dostluk ve güçlü ilişki kurmaya devam etme arzumuzu bir kez daha ifade etmek isterim”.

XS
SM
MD
LG