Erişilebilirlik

Amerika Askeri Bütçesinde Kesinti Yapıyor


Amerika Askeri Bütçesinde Kesinti Yapıyor
Amerika Askeri Bütçesinde Kesinti Yapıyor

Başkan Barack Obama, Amerika’nın yeni askeri stratejisi çerçevesinde savunma bütçesinde milyarlarca dolar kesinti yapılacağını açıkladı

Başkan yaptığı basın toplantısında Amerika’nın yeni askeri stratejisi hakkında bilgi verdi. Obama, Çin’in askeri gücünün artmasına tepki olarak Amerikan ordusunun Asya’daki rolünün genişleyeceğini; Ortadoğu’da da İran’a karşı askeri varlığını sürdüreceğini bildirdi.

Başkan, Savunma Bakanı Leon Panetta ve Genel Kurmay Başkanı Martin Dempsey’in de hazır bulunduğu basın toplantısında, Amerika’nın aynı anda iki cephede savaşabilme politikasından vazgeçtiğini de açıkladı. Yeni stratejiye göre Amerika bir yerde savaşta ise başka bir yerde çatışma çıkmasını önlemeye ağırlık verecek.

Savunma Bakanı Panetta ise, basın toplantısında, yeni strateji kapsamında yapılacak kesintiler hakkında bilgi verdi. Bakan, Savunma Bakanlığı’nda çalışan asker ve sivil personel sayısının azaltılacağını, bazı yeni silah sistemleriyle yeni bir uçak gemisi yapımından vazgeçileceğini bildirdi.

Obaya yönetimi önümüzdeki 10 yıl içinde savunma bütçesinde yüzde 8 oranında tasarruf yapmayı planlıyor. Aynı dönemde 450 milyar dolarlık kesintiye ek olarak, Kongre’nin girişimiyle, askeri harcamaların 500 milyar dolar azaltılması da mümkün.

Amerika’nın bu yılki savunma bütçesi yaklaşık $530 milyar dolar.

Başkan Barack Obama, Amerikan silahlı kuvvetlerinin daha küçük ve daha çevik olmasını istiyor. Obama, “Savaş dönemi sona eriyor. Sorulması gereken soru şu, 10 yıldır devam eden uzun süreli savaşların ardından nasıl bir ordu istiyoruz. Bugün daha güçlü bir konumdayken bunu yapacağımız için şanslıyız,” şeklinde konuştu.

Obama Amerikan ordusunun konvansiyonel Soğuk Savaş dönemi kara harekatlarından çok, terörle mücadele çalışmaları; nükleer caydırıcılık, füze savunma ve sanal savaşa ağırlık vererek yeniden düzenleneceğini söylüyor.

Başkan Obama, dün Savunma Bakanlığı binası Pentagon’da gazetecilere bilgi verdi. Amerika’nın askeri gücünü vurguladı.

Obama, “Ordumuz daha küçük olacak, ancak tüm dünya şunu bilmeli, Amerika askeri üstünlüğünü korumaya kararlıdır,” şeklinde konuştu.

Pentagon’un yeni stratejisine göre Amerika, dikkatini Avrupa’dan Washington’un kaygı duyduğu Çin’in artan etki alanına, Büyük Okyanus’a kaydıracak.

Bazı uzmanlar, bu stratejinin prensipte etkili olacağını düşünüyor.

Brookings Enstitüsü'nden Michael O'Hanlon, “Bu 20 yıldır müzakere edilen bir strateji. Saddam Hüseyin’in devrilmesinden sonra bu tür bir strateji değişikliğine gitmek daha kolay. Ayrıca bu strateji yeni bir gerçeğe işaret ediyor: bundan sonra gelecek tehditler, İran gibi ülkelerden havadan veya denizden kaynaklanacak,” şeklinde konuşuyor.

Kesintilerin ayrıntıları açıklandıkça, yeni strateji konusunda daha belirgin bir tablo oluşacak. Bu ayrıntılar, Obama’nın yeni bütçe teklifinde açıklık kazanacak.


XS
SM
MD
LG