Erişilebilirlik

Amerika Afganistan’la Stratejik Ortaklık Anlaşması İmzaladı


İki lider stratejik ortaklık anlaşmasını imzalarken
İki lider stratejik ortaklık anlaşmasını imzalarken

Kabil’de Başkan Obama ve Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzay tarafından imzalanan anlaşma gelecek ay Chicago’da yapılacak NATO zirvesinde ele alınacak.

Başkan’ın son ana kadar gizli tutulan Afganistan ziyareti, el Kaide’nin eski lideri Usame bin Ladin’in öldürülmesinin birinci yıldönümüne rastlıyor.

Daha sonra Bağram üssünde Amerikan askerlerine hitap eden Obama, el Kaide’nin yok olma noktasına geldiğini söyledi ve “Afganistan savaşı burada başladı ve burada bitecek” dedi.

Başkan televizyondan canlı yayınlanan konuşmasında askerlere, Amerika’nın on yıldan fazla bir süre savaş altında yaşadığını ama artık ufukta yeni bir günün ışıklarını gördüğünü söyledi.

Afganistan savaşında 2001 yılından bu yana, olağanüstü çoğunluğu Amerikalı olmak üzere şimdiye kadar 3 bin NATO askeri öldü. Savaş ve daha sonraki çatışmalarda hayatını kaybeden Afgan asker ve sivillerin sayısının ise 15 ile 20 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Amerika Afganistan’daki da varlığını asgari düzeye indirmeden önce ülkenin güvenliğini sayısı bu yıl 350 bine çıkacak olan Afgan ordusuna devretmek istiyor.

XS
SM
MD
LG