Erişilebilirlik

Amerika Afganistan'dan Önümüzdeki Yaza Kadar 33 Bin Asker Çekecek


Başkan Barack Obama
Başkan Barack Obama

Başkan Barack Obama, önümüzdeki bir yıl içinde Afganistan’dan 33 bin askerin çekileceğini açıkladı.

Beyaz Saray’dan konuşan Obama, bu yılın sonuna kadar 10 bin Amerikan askerinin geri çekileceğini ve çekilme işleminin önümüzdeki ay başlayacağını söyledi. Obama çekilme sürecinin ve güvenlik görevinin Afgan kuvvetlerine devir tesliminin 2014 yılında tamamlanacağını da belirtti.

Obama, konuşmasında 11 Eylül 2001 terör saldırılarından bu yana Amerika’nın zor bir 10 yılı geride bıraktığını, “savaşları sorumlu bir şekilde sona erdirmek gerektiğini” vurguladı.

Amerika Irak’ta 4 bin 500’e yakın, Afganistan’da da bin 500 asker kaybetti. Obama konuşmasında savaşın insani ve maddi maliyetine dikkati çekti.

'El Kaide Baskı Altında'

El Kaide’nin 11 Eylül terör saldırılarından bu yana daha fazla baskı altında olduğunun altını çizen Obama, el Kaide lideri Usame bin Ladin’in ölümünün tüm askerler için bir zafer olduğunu kaydetti. Başkan, bin Ladin’in öldürüldüğü baskında ele geçirilen belgelerinse el Kaide’nin maruz kaldığı baskıyı gösterdiğini ve yenilgisinin yakın olduğunu kaydetti.

Seçim kampanyası sırasında Irak’tan çekilme sözü veren Başkan Obama iktidara geldikten sonra Afganistan’daki operasyonlara öncelik vermiş ve bu ülkeye 30 bin ek asker sevk etmişti. Başkan, asker arttırma kararının görev süresince aldığı en zor kararlardan biri olduğunu söyledi.

Başkan yaklaşık 15 dakika süren konuşması sırasında Afganistan’da Taleban’ın da önemli kayıplar verdiğini, Afgan kuvvetlerinin de ülkede güvenliği devralma ve sorumluluğu üstlenme konusunda önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.

Mayıs 2012'de Chicago'da NATO Zirvesi

Barack Obama, Amerika’nın Afganistan’daki geçiş sürecini ele almak üzere gelecek yıl Mayıs ayında Chicago’da bir NATO zirvesi düzenleneceğini bildirdi. Afganistan’da siyasi çözüm bulunması gerektiğinin altını çizen Başkan, Amerika’nın, Taleban da dahil tüm Afgan halkını kapsayacak uzlaşma girişimlerine katılacağını söyledi.

Uzlaşma görüşmelerinin Afgan hükümeti tarafından yönetilmesinin gerektiğinin altını çizen Obama, bu görüşmelere katılacak tarafların el Kaide’yle bağlarını koparmasını, şiddetten vazgeçmesini ve Afgan anayasasına bağlı kalmasını şart koştu.

Başkan Obama ayrıca Amerika’nın Libya’da olduğu gibi uluslararası işbirliğini teşvik etmesi gerektiğini vurguladı. Obama, Amerika’nın “ideallerine bağlı kalarak, örnek olarak ve tüm insanların özgür ve onurlu bir yaşam sürme hakkına sahip olduğuna kuvvetle inanarak,[Arap ülkelerindeki] devrimleri desteklediğini” kaydetti.

Afganistan Savaşından Fotoğraflar

XS
SM
MD
LG