Erişilebilirlik

ABD-AB Ticaret Anlaşması Bu Yıl İmzalanır mı?


Anlaşma için Amerika ve Avrupa arasında 2013 yazından bu yana müzakereler yürütülürken, Almanya’da iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti ile bazı tüketici örgütleri ticaret ve yatırım ortaklığına karşı çıkıyor. Merkel ise anlaşmanın imzalanmasından yana

Avrupa Birliği ile Amerika arasında öngörülen Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'nın bu yıl içinde imzalanması bekleniyor. Yaklaşık 800 milyon tüketiciyi kapsayacak olan anlaşma ile bağlantılı olarak Amerika ve Avrupa arasında 2013 yazından bu yana müzakereler yürütülüyor. Anlaşmanın hedefi iki büyük ekonomik güç arasındaki ticaret engellerinin kaldırılması ve kuralların uyumlu hale getirilmesi.

Özellikle Çin’in dünya piyasasındaki genişleyen payına karşı güçlenmeyi hedefleyen taraflar, ayrıca kendi iç pazarlarında daha fazla istihdamın ve gayri safi yurtiçi hasılasının artmasını umuyorlar. Anlaşmanın uzun vadede AB’yi yüzde 0,5, Amerika’yı ise yüzde 0,4 oranında büyütmesi beklenirken, uzmanlar anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Amerika’da gayri safi yurtiçi hasılasının kişi başına yüzde 14 artacağını belirtiyor. Avrupa Birliği’nin gayri safi yurtiçi hasılasında ise 120 milyar dolarlık artış olması bekleniyor.

Yine serbest ticaret anlaşması ile birlikte Avrupa Birliği’nin Amerika’ya ihracatının yüzde 28 artması hedefleniyor. Anlaşmadan özellikle Almanya’nın da büyük kar sağlayacağı tahmin ediliyor. Konuyla ilgili araştırmalara göre anlaşma ile sadece Almanya’da 2020 yılına kadar 160 bin kişi istihdam edilecek. Anlaşmayla ilgili görüşmelerin büyük bölümü kapalı kapılar arkasında sürerken, Almanya’nın özellikle kendi ‘Made in Germany’ markasının kalite standartlarının aşağı çekilmemesi için sıkı pazarlıkları sürdürmeye devam ettiği biliniyor. Alman siyasetçiler 2016'da ABD başkanlık seçimlerinin düzenlenecek olması nedeniyle, anlaşmanın 2015 sonunda tamamlanamaması halinde sürecin aksamaya uğramasından çekinirken, anlaşmaya karşı olan tüketici örgütleri ise anlaşmaların uyumlu hale getirilmesi kisvesi altında, çevrenin korunması ve sosyal alanda bazı standartların kaldıracağını iddia ediyor.

Anlaşmanın küresel alanda faaliyet gösteren büyük şirketlere yarayacağını savunan örgütler, anlaşmanın hayata geçmesi halinde Almanya’da ve diğer AB ülkelerinde genetiği değiştirilmiş gıda maddelerinin satılacağı ve birçok tarım işletmesinin kapanacağı uyarısında bulunuyor.

Avrupa Birliği-Amerika Ticaret ve Yatırım Ortaklığı siyasette de eleştiri buluyor. Başbakan Angela Merkel, AB’yi bugüne göre daha güçlü ve daha rekabetçi yapabilmek için daha fazlasını yapmalıyız. Amerika ile yapılan ticarette diğer engelleri de kaldırmamız gerekiyor,” şeklinde görüş belirtirken, iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti SPD’nin sol kanadı anlaşmaya imza koymaya karşı. SPD’den Avrupa Parlamentosu milletvekili İsmail Ertuğ, dünyadaki ticaret dengelerini değiştirebilecek anlaşmanın şu anda kendisine ve kamuoyuna güven vermediğini, o yüzden de red ettiğini belirtiyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00



STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG