Erişilebilirlik

Amerika 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nü Kutluyor


Amerikalılar bugün İngiltere’den bağımsızlıklarının 240’ıncı yıldönümünü kutluyor. Gün boyunca ülkenin her yerinde kutlamalar, geçit törenleri, havai fişekli gösteriler ve konserler düzenlenecek.

Son dönemde artan terör saldırıları nedeniyle güvenlik önlemlerinin ülke çapında arttığı Amerika’da, başkent Washington’da bugün Bağımsızlık Günü nedeniyle de şehir genelinde önlemler artmış durumda.

Amerika 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'nü Kutluyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:40 0:00

Amerika genelinde kutlamaların yapılacağı Bağımsızlık Günü’nde, başkent Washington’da kutlamaların merkezi Amerikan Kongresi’nin önünden başlayan Ulusal Park. Binlerce Amerikalı’nın katılacağı ve konserlerin düzenleneceği Ulusal Park alanında havai fişek gösterisi de olacak. Aynı zamanda Beyaz Saray’ın da üzerinde olduğu Pennsylvania Bulvarı’nda da geçit töreni yapılacak. Washington’daki etkinlikler nedeniyle hafta sonundan bu yana yoğun güvenlik önlemleri alınmış durumda.

4 Temmuz’u hafta sonuyla birleştiren Amerikalılar’ın tatil ve seyahat planları da güvenliğin artırılmasının bir diğer sebebi. İç Güvenlik Bakani Johnson Amerikalılar’ı, sokaklarda, havaalanlarında, tren garlarında daha fazla güvenlik önlemi görecekleri konusunda hafta başında uyarmıştı.

Öte yandan dün New York’ta Central Park’ta bir patlama yaşandı ve kısa süreli bir paniğe yol açtı. Olay yerine polis ve bomba imha ekipleri gönderildi ancak olayın amatör bir havai fişek düzeneğinden kaynaklandığı anlaşıldı. Düzeneğin üstüne basan 19 yaşındaki turist ise ağır yaralandı.

Washington’da yapılacak olan kutlamaların, hava muhalefeti nedeniyle ertelenme olasılığı var. Yağmur yağışının beklendiği Washington’da, 4 Temmuz kutlamaları özdeşleşen havai fişek gösterisinin Salı gününe ertelenmesi bekleniyor

4 Temmuz 1776’da Amerika’da bulunan 13 İngiliz kolonisi, Bağımsızlık Bildirgesi’ne imza atarak İngiliz Krallığı’yla bağlarını tamamen koparmıştı. Bağımsızlığın ilanından bir yıl önce başlayan Bağımsızlık Savaşı 1783’te imzalanan Paris Anlaşması’yla sona ermiş, İngiltere Amerika’nın bağımsızlığını tanımıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG