Erişilebilirlik

Amerika'daki Suriyeliler'e Özel Koruma Statüsü Geliyor


Obama Yönetimi ülkelerinde güvenlik düzelinceye kadar Suriyeliler’e Amerika’da kalmalarını sağlayacak özel statü tanımayı planlıyor

Amerika’ya gelen Suriyeliler, vize süreleri dolduktan sonra şiddetin durmak bilmediği ülkelerine geri dönmek zorunda kalmaktan korkuyor. Obama Yönetimi’yse ülkelerinde güvenlik düzelinceye kadar Suriyeliler’e Amerika’da kalmalarını sağlayacak özel koruma statüsü tanımayı planlıyor.

Suriye asıllı Amerikalılar Beşar El Esat hükümetine karşı Washington’da yeni bir gösteri düzenledi.

Çoğu, Suriye’den kendilerini ziyarete gelen akrabalarının vize süreleri dolduktan sonra ülkelerine geri dönmek zorunda kalmaktan kaygılı.

Tehlikede olanlardan biri de Amerika’da işletme okuyan Suriyeli öğrenci Nasip Nwelati:

“Tanıdıklarım dönmekten korkuyor. Ne yapacaklarını bilmiyor, haberleri izleyip ölenlere ağlıyorlar. Onları sadece Suriye’de olup bitenler değil, aynı zamanda Amerikan vizelerinin süresinin bitmesi de korkutuyor. Zamanları doluyor.”

Ancak bir umut ışığı var. Obama Yönetimi Amerika’daki Suriye vatandaşları için ‘Geçici Koruma Statüsü’ adlı bir vize programı başlatma hazırlığında.

Onaylandığı takdirde bu statü, turist, işçi, öğrenci ya da başka vize alarak Amerika’ya gelen Suriye vatandaşlarının ülkelerinde durum istikrar kazanıncaya ve güvenlik sağlanıncaya kadar Amerika’da kalmalarına olanak sağlayacak.

Bu ayın başında altı Demokrat senatör Başkan Obama’ya bir mektup yazmış ve geçici koruma statüsüne alınacak Suriyeliler’in derhal belirlenmesini istemişti.

Senatörler Suriyeliler’i ülkelerine geri göndermenin Amerika’nın liderliğine leke süreceğini, böyle bir tavrın Amerika’nın baskıdan kaçanlara kucak açma geleneğini zedeleyeceğini savunuyor.

Amerika’daki en büyük Arap-Amerikan medeni haklar kuruluşu olan Arap-Amerikan Ayrımcılıkla Mücadele Derneği avukatı Abed Eyüb, İç Güvenlik Bakanlığı’na geçici koruma statüsü oluşturulması için çağrıda bulunanlardan:

“Suriye’deki durum içler acısı. Suriyeliler’i ülkelerine dönmeye zorlamaksa insanlık dışı. Bu kişilerin hayatını tehlikeye atamayız. Amerikan Dışişleri Bakanlığı büyükelçilik çalışanları için güvenliğin olmadığını düşünüyorsa aynı durum Amerika’daki Suriyeliler için de geçerli.”

İç Güvenlik Bakanlığı’nın göçmenlik kayıtlarından alınan verilere göre 3 bin Suriyeli’nin geçici koruma statüsüne alınması mümkün. Ancak bu sayının daha da yüksek olduğu iddia ediliyor.

Nasip Nwelati gibi Suriyeliler için koruma statüsü, yaşamla ölüm arasındaki çizgi anlamına geliyor.

XS
SM
MD
LG