Erişilebilirlik

Amelia Earhart'ın Bilinmeyen Akıbeti Gün Işığına mı Çıkıyor?


Amerikalı ünlü kadın pilot Amelia Earhart, 75 yıl önce yaptığı son uçuşta esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolmuştu. Earhart’ın uçağının enkazını bulmak için son 24 yıl icinde dokuz arama yapıldı. Peki araştırmalarda ne gibi ipuçlarına ulaşıldı?

Atlas Okyanusu’nu tek başına uçarak geçen ilk kadın olan Amelia Earhart, Amerika’da 20’nci yüzyılın havacılıkta en önemli isimlerinin başında yerini almıştı. Ancak 1937 yılının Temmuz ayında Fred Noonan’la birlikte dünyanın etrafında uçma girişiminde bulunan Earhart, Büyük Okyanus üzerinde kayboldu. Sır perdesiyse o gün bugündür aralanamadı.

75 yıl sonra Kısaca TIGHAR olarak bilinen Uluslararası Tarihi Uçak Arama Grubu, bu sırrı çözmeye çalışıyor. TIGHAR’dan Rick Gillespie, “Earhart’la ilgili sır perdesinin tuhaf bir çekiciliği var. Daha hayattayken herkese ilham veren bir ünlüydü. Sonra çok garip bir şekilde kayboldu,” şeklinde konuşuyor.

Earhart, Papua Yeni Gine’den Hawaii’nin 3 bin 100 kilometre güneybatısındaki Howland Adası’na uçarken kayboldu.

TIGHAR araştırmacıları, yakıtı azalan Earhart’ın küçük ve ıssız bir ada olan Nikumaroro’ya yöneldiğine inanıyor. Grup, bu adanın 1937’deki ilk araştırmada yeterince aranmadığını iddia ediyor.

Rick Gillespie, “Kimsenin Amelia Earhart’ı bulunma olasılığı en yüksek yerde aramamış olması çok şaşırtıcı,” şeklinde konuşuyor.

TIGHAR ekipleri Güney Pasifik’te “7’nci bölge” adını verdikleri küçük bir mercan adasından bazı bulgular topladı.

Joe Cerniglia, “Bazıları 2007’de, diğerleriyse 2010’da yaptığımız seferde toplandı,” diyor.

TIGHAR’dan Joe Cerniglia bazı bulguları gösteriyor. İçine yüz kremi konulmuş olabilecek küçük bir kavanoz ve bir bira şişesinin 1930’ların sonundan kaldığı düşünülüyor: “Nikumaroro’da bulunan bu şişedeki kalıntıların e-Bay’den alınan bu şişedeki kalıntılarla aynı kimyasal özellikleri taşıdığına dair iki ayrı laboratuardan rapor aldık.”

Ekipler ayrıca uçak parçaları da buldu. Rick Gillespie, TIGHAR’ın birçok ilginç bulgu elde ettiğini ancak Earhart’un Nikumaroro’ya düştüğünü kanıtlayan en büyük delili hala bulamadıklarını söylüyor: “Bu tam yapboz gibi. Yapbozun kenarlarını tamamladık. İçindeki resmin büyük çoğunluğunu da oluşturduk. Tek eksiğimiz, resme baktığınızda bilmecenin yanıtından hiç şüphe duymayacağınız parçaları bulup yerine yerleştirmek.”

Temmuz ayında onuncu kez Nikumaroro Adası’na gidecek olan ekipler sualtı aygıtlarıyla deniz tabanını tarayarak Earhart’ın uçağının kalıntılarını bulmaya çalışacak.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG