Erişilebilirlik

ABD Dış Politikası Doğru Yolda mı?


Amerikan Dış Politikası Doğru Yolda mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Diplomatik deneyimleri otuz yıllık bir dönemi kapsayan Amerika’nın üç eski dışişleri bakanı geçenlerde bir Kongre komisyonunda dünya ve Amerika’nın halen karşı karşıya olduğu sorunlar hakkında görüşlerini açıkladı

1970’lerde Başkan Richard Nixon döneminin Dışişleri Bakanı Henry Kissinger, 1980’lerde Ronald Reagan’ın kabinesindeki George Shultz ve 1990’larda Bill Clinton’un atadığı Madeleine Albright Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nda radikal İslamcı militanlardan Ukrayna krizine kadar çeşitli konularda görüşlerini açıkladı.

Albright, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmanın Avrupa’yı İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmeyen bir şekilde sarstığını söyledi: “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı süregelen saldırganlığı kıtadaki güvenlik hesaplamasını kökünden değiştirdi ve İkinci Dünya Savaşı’ndan beri ilk kez Avrupa’nın sınırlarını kuvvet yoluyla değiştirdi. Son olaylar krizin birçoklarının sandığı gibi donmuş değil hala çok sıcak bir uyuşmazlık olduğunu gösterdi.”

Radikal militanların oluşturduğu tehdit konusunda Henry Kissinger Orta Doğu’daki devletlerle, etnik ve dinsel gruplar arasındakiiktidar mücadelesinin IŞİD denen örgütü ortaya çıkardığını vurguladı. Kissinger örgütün bölgedeki bütün devletleri devirmeyi amaçladığı uyarısında bulundu: “Bütün kurumları devirmeyi amaçlayan bir terörist grubun bir bölgeyi kontrol etmesi güvenlik için tehdittir. IŞİD ile çatışmaya bu çerçeveden bakılmalıdır.”

George Shultz ise bir dizi uluslararası soruna değinmekle birlikte ‘mahallemiz’ olarak adlandırdığı Güney Amerika ile ilgili konuları da gündeme getirdi. Eski bakan Amerika’nın göçmenlik sorununun köklerinin sadece Meksika sınırından kaynaklanmadığını söyledi: “Birkaç ay önce sınırımızda boy gösteren çocuk göçmenlerin hiçbiri Meksikalı değildi. Sormamız gereken soru, sınırımızda olmayan El Salvador, Honduras ve Guatemala’da koşullar niye bu kadar kötü ki, anneler babalar çocuklarını kuzeye göndermekten başka care bulamıyorlar? Dikkatimizi bu noktaya çevirmeliyiz. Kaçak göçmenlik sorunu buradan kaynaklanıyor.”

Komisyondaki oturum bir ara Kissinger’in Vietnam savaşı ve Güney Amerika’daki çatışmalarda oynadığı rolü protesto eden bir gösterici tarafından kesildi. Shultz, Kissinger’i savunmak için ayağa kalkarken protestocu oturumu izleyenlerin alkışları arasında salondan çıkarıldı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG