Erişilebilirlik

Şam'dan Clinton'a Sert Yanıt


Şam'dan Clinton'a Sert Yanıt
Şam'dan Clinton'a Sert Yanıt

Suriye, Devlet başkanı Beşar Esad’ın “meşruluğunu yitirdiğini” söyleyen Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u sert biçimde eleştirdi.

Resmi haber ajansı SANA, Şam hükümetinin, Clinton’un sözlerini “şiddetle kınadığını” bildirdi. Ajansa göre bir yetkili Clinton’un açıklamasının, Amerika’nın Suriye’nin içişlerine “kabaca müdahelesinin” yeni bir kanıtı olduğunu söyledi.

Clinton, dün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın “meşruluğunu yitirdiğini”, kendisinin“vazgeçilmez biri olmadığını” ve iktidarda kalması için Washington’un hiçbir çaba göstermeyeceğini açıklamıştı.

Clinton, bölgesel istikrar uğruna Esad yönetiminin mevcut karışıklıktan kurtulup ayakta kalması yönünde Amerika’nın gizliden gizliye umut beslediği iddialarını da yalanlamıştı.

Washington, Mart ayında demokrasi yanlısı gösteri ve ayaklanmaların başlamasından bu yana Suriye hükümetine ilk kez bu denli sert bir kınama mesajı gönderiyor.

Fransa da Şam’a yönelik eleştiri dozunu arttırdı ve BM Güvenlik Konseyini harekete geçmeye çağırdı. Başbakan Francois Fillon Europe-1 radyosuna verdiği demeçte Konseyin Suriye karşısındaki sessizliğinin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Dün Esad yanlısı göstericiler Amerikan ve Fransız büyükelçiliiklerine saldırmıştı. Göstericiler büyükelçilik binasında bazı camları kırmış ve Amerikan bayrağını indirerek yerine Suriye bayrağı dikmişti. Duvarlara Amerikan karşıtı yazılar da yazan göstericiler daha sonra büyükelçilikteki Amerikan askerleri tarafından uzaklaştırılmıştı.

XS
SM
MD
LG