Erişilebilirlik

Şam'da Sıkı Güvenlik Önlemleri


Şam'da Sıkı Güvenlik Önlemleri
Şam'da Sıkı Güvenlik Önlemleri

Şam’ın Mezze mahallesine hükümet karşıtı büyük bir gösterinin tekrarını önlemek için sayıda Suriye askeri sevkedildi.

Yeni protestoları önlemeye çalışan polisin Cumartesi günkü gösteride ölen bir gencin ailesine cenaze törenini erkene almaları için baskı yaptığı bildiriliyor.

Baskı sonucu Samir el-Katip Pazar sabahı sıkı güvenlik önlemleri altında sessizce toprağa verildi. Oysa bir gün önce Cuma günkü çatışmalarda ölenlerin cenazeleri kaldırılırken büyük kalabalıklar toplanmış, binlerce protestocu hükümet güçleriyle çatışmıştı.

İnsan hakları grupları Suriye ordusunun kuşatma altındaki Humus kentini top ve tank ateşine tutmaya devam ettiğini bildiriyor. Hükümet karşıtı Yerel Koordinasyon Komiteleri son saldırılarda Humus altı, Türk sınırındaki İdlib kasabasında dokuz kişinin öldüğünü önesürdü.

Öteyandan Suriye devlet medyası İdlib’de savcı Nidal Gazal ve yargıç Muhammed Ziyade’yi taşıyan araca ateş açıldığını, ikisinin de öldüğünü bildirdi.

Mısır, Esad hükümeti üzerinde diplomatik baskıyı arttıran Arap ülkelerine katılarak Şam büyükelçisini geri çağırdı.

Bu arada Suriye'yi ziyaret etmekte olan Çin Dışişleri Bakan yardımcısı Zhai Jun, taraflara çatışmalara son vermeleri çağrısında bulundu.

Çinli diplomat, Şam’da, Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, hükümetinin 26 Şubat için planlanan anayasa referandumunu desteklediğini söyledi.

Yeni anayasa yaklaşık 50 yıldır iktidarda bulunan Baas partisinin gücünü azaltıyor ve ilk kez devlet başkanının görev süresine sınır getiriyor. Muhalefet ve rejim karşıtları, oyalama taktiği olduğu gerekçesiyle referandumu desteklemiyor.

XS
SM
MD
LG