Erişilebilirlik

Amazon Depolarında Robot Dönemi


Teslimat hızını arttırmak ve maliyetini düşürmek için gelecekte insansız hava araçlarından (İHA) faydalanmayı düşünen Amazon şirketi, Seattle kentindeki ürün deposunda robot kullanmaya başladığını açıkladı.

Wall Street Journal gazetesi ve technologyadvice.com adlı web sitesi Amazon’un siparişlerin hazırlanmasıyla ilgili maliyeti robotlar sayesinde yüzde 40 oranında azaltmayı hesapladığını bildirdi.

Yaklaşık 30 cm boyunda olan ve aküyle çalışan turuncu renkli robotlar gizli tekerlekleri sayesinde deponun her yerine ulaşabiliyor.

Alt kısmındaki kameralar aracılığıyla depodaki malların üzerinde bulunan kodları okuyabilen robotlar, merkezi bilgisayardan aldıkları talimatlarla raflardaki ürünleri, paketleme bölümündeki çalışanlara teslim ediyor.

Talimat aldıktan sonra ürünün hangi rafta bulunduğunu belirleyen robotlar, ürünü yerden kaldırarak paketleme bölümüne taşıyor. Paketlemeden sorumlu çalışanlarsa ürünü kutuya yerleştirip teslimat bölümüne gönderiyor.

Kiva Sistemleri tarafından tasarlanan robotlar, hiçbir yere çarpmadan deponun rafları arasında hızla dolaşabiliyor.

Amazon şirketi, üçüncü çeyrek dönem faaliyet raporunda üç deposunda toplam 1400 robot çalıştırdığını belirtti. Perakende devi ayrıca Kiva Sistemlerini 2012 yılında 775 milyon dolara satın aldığını da açıkladı.

Uzmanlara göre Kiva Sistemleri sayesinde Amazon, operasyon maliyetini yılda 458 ila 916 milyon dolar arasında azaltabilir. Amazon çalışanlarının akülü yardımcıları hakkında ne düşündüğü bilinmese de robotların depodaki en yorucu işlerden birini yerine getirdiğini herkes kabul ediyor.

Amazon dışında, Zappos, Walgreens ve Staples gibi Amerikan firmaları da depolarında Kiva robotları kullanıyor.


.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG