Erişilebilirlik

Alzheimer Tedavisinde Umut Veren Gelişme


Alzheimer Tedavisinde Umut Veren Gelişme
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Alzheimer, yani kademeli hafıza kaybı, sadece bu hastalığa yakalananlar için değil hastanın yakınları için de çok korkutucu bir hastalık. Los Angeles’taki California Üniversitesi uzmanları, Alzheimer tedavisinde yeni bir yöntem geliştirdiklerini ve hafıza kaybını kısmen geri döndürebildiklerini açıkladılar. Bu yeni tedavi yönteminde, batının ilaçları doğu felsefesiyle destekleniyor.

Bir alzheimer hastasının eşi, “Çocuklarımla ve eşimle yaptığım sohbetleri hatırlayamıyor, sürekli takvime bakma ihtiyacı duyuyordum,” şeklinde konuşuyor.

55 yaşındaki bu avukata erken Alzheimer teşhisi konmuş. Hala çalıştığı için kimliğinin açıklanmasını istemeyen bu hasta, yeni Alzheimer tedavisini deneyen 10 kişiden biri: “Artık işimde kendime daha fazla güveniyorum ve bir şeyi unutma korkusu yaşamıyorum. Herşeyi not etmek zorunda değilim.”

Los Angeles’taki California Üniversitesi’ne bağlı Easton Alzheimer Araştırma Merkezi’nden Dale Bredesen tedavi uyguladıkları 10 Alzheimer hastasından dokuzunun hafızasında iyileşme olduğunu söylüyor.

Bredesen, yeni terapinin, geleneksel Alzheimer tedavilerinden farklı olduğunu, hastayı ruhsal ve bedensel olarak tedavi ettiğini belirtiyor.

Bredesen, hayat tarzı dahil pek çok etkenin, beyinde hafıza kaybına yol açan bir dengesizliğe yol açabileceğini de ekliyor: “Beyin faaliyetlerinde dengesizliğe yol açan 36 farklı etken belirledik. Eğer bu dengesizlik kronikleşirse, beyinde bağlantılar kopmalar başlıyor. Bu da uzun vadede Alzheimer hastalığına yol açıyor.”

Bredesen’in bahsettiği 36 etken arasında beslenme, egzersiz ve uyku alışkanlıkları da bulunuyor. Beyin MR’ı, kan testi ve kişinin hayat tarzıyla ilgili sorulardan sonra, Bredesen her hasta için kişisel bir tedavi yöntemi belirliyor.

Tedaviler genellikle ilaç ve vitamin desteği yanında hayat tarzı değişikliği gerektiriyor. Bredesen bu yeni tedaviyi, batının insan vücuduna bakışıyla doğunun hastaya bir bütün olarak yaklaşması olarak tanımlıyor.

Dale Bredesen, “Bu tedavide yaptığımız, doğu ve batı yaklaşımlarını birleştirerek farklı bir tıbbi yöntem yaratmak. Bu yöntem, molekül yapısının temelini ele alırken hastaya bir bütün olarak yaklaşma gereğini de yerine getiriyor,” diyor.

10 hastadan dokuzunun, 3 ila 6 ay içinde ilerleme kaydettiğini söyleyen Bredesen çok ileri derecede Alzheimer olan 10’uncu hastada sonuç alamadıklarını belirtiyor.

Los Angeles California Üniversitesi, yeni tedaviyi 30 hastada daha test ederek araştırmasını genişletmeyi umuyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG