Erişilebilirlik

Alzheimer Konusunda Bilinç Oluşturmak İçin İlginç Eylem


Alzheimer Konusunda Bilinç Oluşturmak İçin İlginç Eylem
Alzheimer Konusunda Bilinç Oluşturmak İçin İlginç Eylem

Amerikali Alan Arnnette’in annesi Ida’ya 2007 yılında Alzheimer teşhisi kondu. Alan, bu teşhis üzerine, annesine bakmak için, yöneticilik görevinden emekliye ayrıldı. Annesi iki yıl önce öldüğünde, Alan önce kendisini yalnız ve üzgün hissetti, ancak daha sonra Alzheimer hastalığı konusunda kamuoyu bilgilendirmek için ilginç bir eylem başlattı.

Alan Arnette, Alzheimer konusunda bilinç oluşturmak için dünyanın en yüksek yedi noktasına tırmandı. Alan, son olarak Kasım ayında, dünyanın en yüksek noktası Everest’in zirvesindeydi.

Arnette, "Yanıma uydu telefonumu aldım, ve hemen hemen her zirveden blog yazıları yazdım. Hergün yazıların yanı sıra resim ve video görüntülerini de güncelledim," diyor.

Alan için, her dağın zirvesi, Alzheimer hastalığının bir evresini temsil ediyor: "Antartika kıtası benim için bu hastalığa erken yaşta yakalananları temsil ediyor. Bir arkadaşıma sadece 52 yaşındayken teşhis kondu. Everest ise annemi ve bu hastalığa yakalanan tüm anneleri temsil ediyor."

Alzheimer Konusunda Bilinç Oluşturmak İçin İlginç Eylem
Alzheimer Konusunda Bilinç Oluşturmak İçin İlginç Eylem



Arnette, zirve kampanyası sırasında üç yardım kuruluşu için de bağış topladı.

Arnette, "Topladığım bağışları, Alzheimer konusunda çalışmalar yapan üç sivil toplum örgütüne verdim," şeklinde konuşuyor.

Alzheimer yaşla ilerleyen ve beyin hücrelerini tahrip eden bir hastalık. Bu yüzden hastalar, hafıza kaybına uğruyor, düşünme yeteneklerini kaybediyor, bazen konuşmayı ve hatta en basit günlük işleri bile yerine getiremiyor. Sadece Amerika’da 5 milyon 400 bin Alzheimer hastası var. Alzheimer tedavi edilemiyor, ancak bu konuda hala araştırmalar devam ediyor. Alan Arnette de çıktığı zirvelerle bu araştırmalara destek toplamayı amaçlıyor: "En azından 13 milyon kişiye mesajımı ulaştırdığımı düşünüyorum. Her 69 saniyede bir kişiye Alzheimer teşhisi konuyor. Aile fertleri, bu hastalık yüzünden hayatlarından maddi, manevi çok şey feda ediyor. Benim mesajım da bu gerçekleri vurguluyor."

Alan, zirve tırmanışlarını tamamladı, ancak bundan sonra da Alzheimer’ın tedavisi için bağış toplama çalışmalarını sürdürecek. Alan bu şekilde birçok kişiye yardımcı olacağını düşünüyor.


XS
SM
MD
LG