Erişilebilirlik

Almanya'nın Birleşmesinin Yirminci Yıldönümü


Almanya'nın Birleşmesinin Yirminci Yıldönümü
Almanya'nın Birleşmesinin Yirminci Yıldönümü

Doğu ve Batı Almanya'nın Birleşmesinin Üzerinden 20 Yıl Geçti. Bu iki devlet 1990 yılında yeniden birleşmişti. Önümüzdeki 3 Ekim Pazar günü Almanya, Berlin Duvarı’nın yıkılmasından ardından ülkenin birleşmesinin 20.yılını doldurmuş olacak.

Soğuk Savaş'ın simgesi olan Almanya'nın bölünmüşlüğünün sona ermesi yakın tarihin en önemli olaylarından biri olarak tanımlanıyor 2. Dünya Savaşı sonrasında, savaşı kazanan devletler tarafından iki devlete bölünerek 1949'da birbirinden kopmak zorunda kalan Doğu ve Batı Almanya, 40 yıllık bir ayrılıktan sonra, 3 Ekim 1990'da imzalanan ‘Birleşme Andlaşması’ ile tekrardan birleşti.

Kamuoyu araştırmaları, Alman halkının 20 yıllık süreç sonrasında birleşmeye yaklaşımına ilişkin çarpıcı veriler ortaya koyuyor, Almanlar bundan 20 sene önceki heyecanını kaybetmiş gözüküyor. Gerçi insanların önemli bir çoğunluğu, tarihi dönüm noktasını ‘sevinilecek bir olay’ olarak görüyor, ancak yüzde 17’lik bir kesim de yeniden birleşmeyi bir ‘endişe kaynağı’ olarak tanımlıyor. Almanya’nın Batı eyaletlerinde yaşayan her 3 kişiden 1’i, birleşmenin kendilerine kazançtan çok zarar getirdiğini düşünüyor. Hatta Almanların yüzde 11’i Berlin Duvarı’nı geri istiyor. Almanya’nın Doğu eyaletlerinde de, büyük beklentilerin karşılanmamış olmasının hayal kırıklığı yaşanıyor. Hayal kırıklığı yaşayan bir başka büyük grup ise Türkler.

İki Almanya'nın birleşmesi sonrası Alman ekonomisinde yaşanan kriz hiç kuşkusuz en çok ülkede yaşayan Türkleri etkiledi. Birinci nesil Türklerin büyük bir bölümü işlerini kaybederken, buna paralel özellikle birleşen Almanya’nın doğusunda başgösteren Türk düşmanlığı genç nesil Türklerin bu ülkeye kaynaşma sürecini neredeyse durdurdu, birleşme ile başlayan sancılı süreçte karşılaşılan birçok sorunun nedeni Türkler olarak gösterilemeye başlandı. O yüzden sokakdaki vatandaş birleşme sürecini olumlu olarak değerlendirmekte zorlanıyor, ‘duvar bizim üzerimize yıkıldı’ diyor.

Bu arada Almanya’nın birleşmesinin 20.yılı hafta sonunda ülkenin çeşitli kentlerinde şenlik ve törenlerle kutlanacak. Birleşme yıldönümü ile bağlantılı bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel, ‘Her şeyin bugünden yarına daha iyi olması mümkün değil. Birçok konuda zamana ihtiyaç var.’ şeklinde bir değerlendirme yaptı.

XS
SM
MD
LG