Erişilebilirlik

Almanya'yı Karıştıran El-Kaide Videosu


Surriye'de hükümet kuvvetlerine karşı savaşan el-Kaide bağlantılı İslamcı militanlar
Surriye'de hükümet kuvvetlerine karşı savaşan el-Kaide bağlantılı İslamcı militanlar
El Kaide'ye bağlı ’Irak İslam Devleti ve Levant’ adlı terör örgütünün internet üzerinden yayınladığı yeni görüntüler Almanya’da, sonradan Müslüman olan ve radikal gruplara kayan Alman ve Almanya'da dünyaya gelmiş Türk kökenli gençler konusunu yine gündemin baş konularından biri yaptı.

Radikal İslamcı ve El Kaide sempatizanı internet sayfalarında yayınlanan ve sosyal ağ siteleri üzerinden dağıtılan videoda adını ‘Ebu Usame’ olarak açıklayan biri, elinde silahla poz veriyor ve Almanya’da yaşayan Mülümanlara ‘Suriye’ye giderek Cihad’a katılmaları’ çağrısı yapıyor.

Videoda dört yıl önce Müslüman olduğunu, sonra ’Irak İslam Devleti ve Levant’ grubunda Cihad etmek üzere Suriye’ye gittiğini anlatan söz konusu kişi, Cihad’ı Almanya’da yaşayan Müslümanlar için ‘bir şart’ şeklinde tanımlıyor, teröristlerin kendisi gibi olanlar değil, Amerika olduğunu sözlerine ekliyor.
Usame Bin Ladin’i ‘Haksızlığın kafasına darbe indirdiği için’ sevdiğini söyleyen söz konusu kişi, bu yüzden onun adını aldığını da açıklıyor.

Propaganda videosunu başta Anayasayı Koruma Teşkilatı olmak üzere Alman güvenlik birimleri ‘endişe verici’ olarak tanımlanırken, kayıtların incelemeye alındığı açıklandı. Yetkiler söz konusu videonun son yıllarda gündemden düşmeyen radikal Selefiler ile Suriye’deki terör grupları arasındaki bağlantıyı ortaya koyan önemli bir delil olduğunu belirtiyor.

İstihbarat raporlarına göre, Almanya’da yaklaşık 5 bin 500 Selefi var. Son 1 yıl içinde Almanya’dan Suriye’ye giderek savaşa katıldığı tahmin edilen radikal İslamistlerin büyük bölümünün Selefi gruplara üye olduğu biliniyor.

Güvenlik uzmanları, İslamı seçen radikal görüşlü Almanların çoğunun da Selefilere katıldığını, bunların ‘çok fanatik ve tehlikeli’ ve İslam’a bağlılıklarını ispatlayabilmek için terör eylemlerine daha yatkın olduklarını öne sürüyor.

Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Hans-Georg, bundan kısa bir süre önce Selefilik’in ‘en hızlı şekilde gelişen İslam akımı ve bu akımın da uluslararası terörizmi besleyen damar’ olduğunu söylemişti.

Almanya’da radikal dincilerin tuzağına düşen gençlerle bağlantılı tartışmalar eskiden 17 yaş altı Alman milli futbol takımında oynayan Türk kökenli Burak Karan’ın Suriye’de Selefilere katıldığının ve geçen Ekim ayında Suriye’de Esat güçlerine karşı savaşırken öldüğünün ortaya çıkmasıyla yeni bir boyut kazandı.

Burak’ın Almanya’da futbolu bıraktıktan sonra El Kaide ile ilgisi olduğu şüphesi ile Federal Başsavcılık tarafından takibe alındığı ancak tutuklanmasına gerek görülmediği ortaya çıkmıştı.

Bu olayın hemen ardından, sonradan Müslüman olan Deso Dogg lakaplı Alman rapçinin Suriye’ye giderek ‘Ebu Fadıl El Abbas Tugayları’na katıldığı ve Esat güçlerinin düzenlediği bir hava saldırısında ağır yaralandığı ortaya çıktı.

Söz konusu rapçi 2010 yılında Müslüman olduğunu ve ismini Ebu Talha olarak değiştirdiğini açıklamış, Suriye’ye gittikten sonra sosyal ağ siteleri üzerinden Türkiye’deki Alman hedeflerine intihar saldırısı düzenleyeceğini duyurmuştu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG