Erişilebilirlik

Almanya'nın Yeni Derdi: Motosiklet Çeteleri


Türklerin de üye olduğu "Cehennem Melekleri" ve diğer çetelerin uyuşturucu, silah, fuhuş gibi suçlara karıştığı belirlendi

Euro krizini kontrol amacıyla yeni önlemler almayı planlayan Almanya'nın başı şu aralar ülke içinde motosiklet çeteleri ile dertte. Son haftalarda Almanya'nın çeşitli eyaletlerinde yürütülen operasyonlar kapsamında, başta dünya çapında tanınan ve organize olduğu bilinen motosiklet çetesi Hells Angels'a üye birçok kişi göz altına alınırken, olayın şaşırtıcı boyutu ve birden alevlenen rakip çeteler arasındaki çatışmalar ülke gündemine oturdu.

Yapılan operasyonlarda Türkiye'de 'Cehennem Melekleri' olarak tanınan Hells Angels ve buna rakip Bandidos, Mongols gibi motosiklet çetelerinin Almanya çapında organize oldukları, binlerce üye ile uyuşturucu ticareti, insan ve silah kaçakçılığı, fuhuş ve kara para aklama gibi suçlarda en ön sıralarda yer aldıkları ortaya çıktı. 1940'lı yıllarda Amerika’da bir araya gelen Hells Angels Kulübü’nden esinlenerek 1970’li yılların başında Almanya’da kurulan Alman Hells Angels'le özellikle 2000'li yılların başında oluşan Bandidos adlı çete arasındaki şiddetin ardı arkası kesilmiyor, güvenlik yetkililerinin aldığı önlemlere ve düzenlediği operasyonlara rağmen çete savaşı sürüyor.

Çeteler savaşı Schleswig-Holstein Eyaleti'nin başkenti Kiel'de Türk kökenli Metin Biçer adlı Hells Angels üyesinin, uyuşturucu ticareti nedeniyle diğer çete üyeleriyle ters düştüğü için öldürülmesi ile zirveye tırmandı. Kayıp Türk'ün cesedi yapılan tüm aramalara rağmen bulunamazken, polis terörle mücadele ekibi GSG 9'un da desteği ile son günlerde çetelere ait aralarında genelev ve barların da olduğu yüzlerce noktaya baskın düzenledi, çok sayıda kişiyi göz altına aldı. Ancak buna rağmen son olarak Cumartesi gecesi Berlin'deki Hells Angels'ların şefi bir saldırıda ağır yaralandı. Uzmanlar operasyonların çeteleri sadece tedirgin ettiğini, kadın ve uyuşturucu ticaretiyle özellikle büyük kentlerde diskoteklere girişi düzenleyen korumaları da içeren pazarda üstünlüğü ele geçirebilme savaşının kızıştığını savunuyor.

Bu arada çetelerin emniyet birimleri içinde köstebeği olduğu, nitekim düzenlenen baskınların bazılarının daha önceden haber verildiği biliniyor. Öte yandan özellikle 'Cehennem Melekleri' adlı grubun ırkçı ve Neonazi oluşumlarla sıkı bir bağlantı içinde olduğu ve Almanya'nın doğusundaki eyaletlerde ortak çalıştıkları ve karşılıklı olarak birbirlerini kolladıkları tahmin ediliyor. Güvenlik yetkililerin verilerine göre, 2010 yılında bu gruba üye olan bir grup Türkiye kökenli Hells Angels'ın ırkçı söylemlerine tepki olarak, ondan ayrılarak 'Mongols' adı altında kendi motorsiklet çetelerini kurdu. Bu grubun da organize suçlara karıştığını saptayan yetkililer, 'Mongols'u geçen yıl yasakladı.

Uzmanlar Hells Angels ve diğer çetelerin, son yıllarda başta Türkiye ve Arnavutluk olmak üzere Balkan ülkelerinde kurdukları yeni ittifaklarla faaliyetlerini artırdıklarına dikkati çekiyor ve boyutu kısmen İtalyan mafya örgütünü aşan bu gidişata uluslararası kapsamda önlemler alınmasını talep ediyor. Almanya'da motorsiklet çetelerine yakın bir dönemde ülke çapında bir yasağın gündeme gelebileceği tahmin edilirken, Amerika'da Adalet Bakanlığı Hells Angels'ı yıllardır organize suç örgütü olarak sınıflandırıyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG