Erişilebilirlik

Almanya’nın Tartışmalı Silah İhracatı


Dünyanın değişik bölgelerinde ekonomik krizler sürerken küresel silah ticareti artmaya devam ediyor. Uluslararası kurumların verilerine göre, dünya silah pazarının yüzde 31'i ABD'nin, yüzde 27'si Rusya'nın elinde. Uzun yıllar dünyanın en çok silah satan üçüncü ülkesi ünvanını iki yıl önce Çin’e kaptıran Almanya’nın silah ihracatında bu yılın ilk altı ayında yüzde 23'lük bir artış söz konusu.

Uzmanlar ilk altı ayda toplam 6,35 milyar Euroluk silah ihracatı yapıldığını, 2014’te ise bu miktarın toplamda 6,52 milyar Euro olduğunu ve Alman silah sektörünün Çin’le aradaki farkı kapayarak, yeniden üçüncü sıraya yerleşeceğini belirtiyorlar. Almanya’nın silah ticaretindeki olumlu bilançosu yeni pazarlara yönelmesi ile açıklanıyor.

Silah ihracatının yaklaşık üçte ikisi NATO ve AB dışında kalan ve ‘üçüncü ülkeler’ olarak tanımlanan ülkelere yapılıyor. Almanya'dan silah alan ülkeler arasında AB ve NATO üyesi olanların payı yüzde 38, ‘üçüncü ülkeler’ olarak tanımlananların payı ise yüzde 62. Alman silahların satıldığı ilk 10 ülke arasında arasında Suudi Arabistan’ın yanısıra, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri Kuveyt, Katar gibi insan hakları örgütleri tarafından temel insan haklarının ihlal edildiği savunulan ülkeler yer alıyor.

Söz konusu ülkelere 2014 yılında yapılan toplam silah ihracatı 219 milyon Euro iken, bu yılın ilk yarısında 587 milyon Euroya ulaşılmış durumda. Birçok insan hakları kuruluşu IŞİD gibi terör gruplarına destek sağlamakla suçlanan Katar’a silah satışına onay verilmesini örnek göstererek, Almanya’nın otoriter rejimlere silah satarak söz konusu ülke ve bölgelerdeki gerilimin kızışmasını körüklendiğini savunuyor.

Almanya’nın ihracat yasaları NATO ya da AB üyesi olmayan ülkelere silah ihracatında, ‘çatışmaların yaşandığı kriz bölgelerine silahların satılmasını ve onaylanmasını’ Federal Hükümet’in ve Federal Güvenlik Konseyi‘nin özel iznine bağlıyor. Bakanlar Kurulu'na bağlı bu konseyin karar ve protokolleri gizli tutulurken, Federal Meclisi'nin ihracat izin sürecinde doğrudan bir nüfuzu bulunmuyor.

Son zamanlarda Suudi Arabistan ve Mısır'a tank satışları yeniden eleştirilere neden olurken, hükümet ve sektör temsilcileri milyarlık siparişlerin ülkede istihdama yaradığı tezini savunuyor ve “Biz satmazsak başka ülkelerden alacaklar“ diyor. Federal Savunma Bakanlığı’nın verilerine göre, silah sektöründe toplam 320 bin kişi istihdam ediliyor. Bu kapsamda dillendirilen bir eleştiri koalisyonun ortağı sosyal demokrat SPD’yi hedef alıyor. Koalisyon hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve silah satışlarından da sorumlu Ekonomi Bakanı SPD lideri Sigmar Gabriel, hükümetin silah ihracatı konusunda sıkı bir politika izleyeceğini ve özellikle insan hakları durumunun kaygı verici olduğu ülkelerde silahlanma yarışının hızlandırmasına katkı sağlamayacağını açıklamıştı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG