Erişilebilirlik

Almanya’dan Vize Kararına Farklı Tepkiler


Avrupa Birliği Komisyonu’nun Ankara'nın eksik kalan kriterleri de yerine getirmesi durumunda Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize muafiyeti sağlanmasını tavsiye etmesi Almanya’da farklı yorum ve tepkilere yol açtı.

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, alınan kararı ‘Almanya’nın da desteklediği doğru bir adım’ olarak tanımlarken, vize serbestliğinin yürürlüğe girebilmesi için Türkiye’nin AB ile imzaladığı Mülteci Sözleşmesi'nin 72 koşulununun hepsini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin bu konuda bugüne dek sağladığı ilerlemeleri öven sözcü, Berlin’in belirli koşulların yerine getirilmemesi halinde, vize muafiyetinin devre dışı bırakılmasını öngören 'acil fren' önerisini anımsattı. Federal Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) sözcüsü Stephan Mayer, Türklere vize serbestliği konusunda partisinin çekincelerinin sürdüğünü ve konuyu federal mecliste gündeme getireceklerini açıkladı.

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer de Türklere vizenin kaldırılması halinde Türkiye’nin iç sorunlarının Almanya’ya taşınacağını ileri sürmüş, PKK’ya karşı operasyonlar nedeniyle Kürtlerin Almanya’ya akın edeceğini düşündüğünü açıklamıştı. Son günlerde Alman medyasında çıkan bazı yorumlarda vizenin kaldırılmasının ardından Türkiye’den gelecek Kürt kökenli kişiler nedeniyle Almanya’ya göçün patlama yaşayacağı öne sürülmüştü.

Almanya Kürt Toplumu, son yaşanan çatışmalar sonrasında 700 bin kişinin Güneydoğu’daki kentlerinden kaçtığını ve bu kişilerin çoğunun Almanya’ya gelerek sığınma hakkı arayabileceğini iddia etmişti. Vize kararını değerlendiren Yeşiller Eşbaşkanı Simone Peter kararının Türkiye'deki demokratik kesimi güçlendireceğini savundu.

Peters vize engelinin kaldırılması ile birlikte ekonomik ve kültürel işbirliğinin artacağını ve Türk sivil toplumuyla iletişimin kolaylaşacağını öne sürdü. Almanya Türk Toplumu ise politik tartışmalardan bağımsız olarak vizenin kaldırılması yönündeki tavsiyenin Türkiye-AB ilişkilerinde yeni bir güven unsuru oluşturacağını ve özellikle Avrupa ülkelerindeki yakınlarını ziyaret etmek isteyenleri sevindirecek bir karar olduğunu açıkladı. Amerika’nın Sesi Türkçe Bölümü’nün mikrofonuna konuşanlar da Türk vatandaşlarına yılda 180 gün içinde en fazla 90 günlük vize muafiyeti olasılığını olumlu bir gelişme şeklinde değerlendirdiler.

Almanların çoğu karşı

ARD televizyonu tarafından yaptırılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye’nin vizeden muaf ülkeler listesine dâhil edilmesi tavsiyesini Almanların sadece yüzde 33’ü doğru bir karar olarak tanımlıyor. Yanlış bir karar olarak niteleyenlerin oranı ise yüzde 62.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG