Erişilebilirlik

Almanya'dan Ukrayna İçin Arabuluculuk Girişimi


Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenkuk
Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ve Ukrayna Başbakanı Arseny Yatsenkuk
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Ukrayna’da bu hafta politikacılar ve sivil gruplar arasında yapılacak “yuvarlak masa “görüşmelerinin seçimler öncesi gerginliği azaltmaya yardımcı olacağını umduğunu açıkladı.

Steinmeier Kiev hava alanında Başbakan Arseniy Yatsenyuk ie birlikte düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’nın bazı bölgelerinde durumu”tehlikeli ve tehdit edici” olarak tanımladı ancak “yuvarlak masa” görüşmelerinin işgal altındaki binaların tahliyesine ve sonuçta yasadışı grupların silahsızlandırılmasına ve devlet denetiminin yeniden tesisine yol açabileceğini söyledi.

Yatsenkuk yıllık Münih Güvenlik Konferansını yöneten eski Alman diplomat Wolfgang Ischinger’e “yuvarlak masa” görüşmelerini hazırlama çalışmalarını yürüttüğü için teşekkür etti.

Kiev hükümeti hangi grupların Çarşamba günü başlaması beklenen görüşmelerine katılacağını açıklamaktan kaçındı. Ancak geçici Cumhurbaşkanı Vekili Turçinov, Ukrayna’nın doğusunda ellerini kana bulamamış olan ve amaçlarını yasal yollarla savunmak isteyenlerle diyaloğu sürdürme niyetinde olduğunu belirtmişti.
Rusya ise, Kiev ile ayrılıkçılar arasında doğrudan diyalog kurulmadıkça görüşmelerin sonuç vermeyeceğini savunuyor.

Moskova, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yapılan bağımsızlık referandum sonuçlarına saygı gösterdiğini ve kurulacak diyalog bu sonuçların dikkate alınması gerektiğini bildiriyor.

Öteyandan Moskova yeni Avrupa Birliği yaptırımlarının Ukrayna’da gerginliği azaltma çabalarını engelleyeceğini açıkladı.
Avrupa Birliği Pazartesi günü iki Kırım şirketi ve 13 yetkiliye yaptırım uygulama kararı almıştı.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG