Erişilebilirlik

Almanya’dan Sert Tepki


Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier
Almanya Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier

Federal Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier dün geceki gözaltılardan sonra, konuyu görüşmek üzere Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Ufuk Gezer'i dışişlerine çağırdı. Dışişlerinden yapılan açıklamada, kimsenin Türkiye’nin terör ve darbeyle mücadele etmesini tartışmadığı kaydedildi, “Ancak bu, politik muhalefetin susturulması ve demir parmaklıklar arkasına atma gerekçesi olamaz” denildi.

İki ülke arasındaki tarihi ve dostane ilişkiler nedeniyle “susmanın doğru olmayacağına” vurgu yapılan açıklamada, bu nedenle Türk hükümetinin tutumu konusunda bilgiye ihtiyaç duyulduğu dile getirildi.

Steinmeier, Türkiye’ye Avrupa’ya yönelik tutumu konusunda karar vermesi çağrısında bulundu. Avrupa’nın Türkiye kapısının her zaman açık olduğunu kaydeden Steinmeier, “Ancak terörizmle mücadele siyasi muhalifleri susturmak ya da demir parmaklıklar ardına atmak için bir gerekçe olamaz”, dedi.

Başbakan Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert, Diyarbakır’da dokuz kişinin ölümüne neden olan terör saldırısını lanetlediklerini açıkladı. HDP’li politikacıların gözaltına alınmasını eleştiren Seibert, Türkiye’deki gelişmelerin Alman hükümeti için alarm verici olduğunu kaydederek, bunun basın özgürlüğü ve muhalefete yönelik operasyonları içerdiğini belirtti. Seibert Türkiye’nin terörle mücadeleyi hukuk devleti sınırları içinde ve orantılı şekilde sürdürmesi gerektiğini de ekledi.

Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, haftalık Der Spiegel dergisine verdiği demeçte Türkiye’yi sert sözlerle eleştirdi. “Türkiye’de gördüklerim beni çok üzüyor” diyen Gauck, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından izlenen politikanın “Avrupa’ya sırt çevirmek” anlamına geldiğini ve Avrupa ülkelerinin tırmanan gerginliğe seyirci kalmaması gerektiğini açıkladı. Gauck, “İşbirliği yapmamız, eleştirisel olmamızı engelleyemez” şeklinde görüş belirtti.

Yeşiller Eşbakanı Cem Özdemir, Federal Parlamento’da grubu olan tüm partileri Türkiye’de yaşananlara karşı ortak tavır almaya çağırdı. Federal hükümetin Ankara’daki Alman Büyükelçisi Martin Erdmann’ı istişarelerde bulunmak üzere Berlin’e çağırmasını talep eden Özdemir, Türk hükümetine tepki olarak İncirlik’te bulunan Alman askerlerinin de geri getirilmesinin düşünülmesi gerektiğini öne sürdü.

59 milletvekili bulunan HDP’nin, TBMM’de 3. parti konumunda olduğunu hatırlatan HDP Almanya sözcüsü Mehtap Erol, gözaltına alınmaların partinin seçmenlerine yönelik bir tavır olduğunu belirtti.

Türkiye’de yaşananlarda Almanya’nın pay sahibi olduğunu iddia eden Erol, Başbakan Merkel’in Almanya ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşması nedeniyle gelişmelere sessiz kaldığını öne sürerek, bu tavrını değiştirmesini ve Ankara’ya yönelik yaptırımlar getirmesini istedi.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu ise, son günlerde Alman siyasetçileri olduğu kadar ülkedeki Kürt toplumu temsilcilerinin de dillendirdiği yaptırım taleplerinin yanlış olduğunu savundu.

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyon, HDP’nin önde gelen politikacılarının gözaltına alınması ve Berlin’in bu gelişmelere tepkisi sonrasında Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin yeniden gerilimli bir döneme girebileceği tahmin ediliyor. Almanya Başbakanı Merkel, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türk hükümetini eleştirmiş, Türkiye’deki gelişmeleri “yüksek seviyede alarm verici” diye nitelendirerek, Türkiye’deki gazetecilere dayanışma mesajı vermişti. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya'yı teröre destek vermekle suçlayarak, “Almanya siz şu an teröre çanak tutuyorsunuz. Biz sizin bu duruşunuzdan endişe ediyoruz. Bu terör belası bumerang gibi sizi vuracaktır. Siz teröre yataklık yapmakta dolayı anılacaksınız” şeklinde görüş belirtti. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu iki ülke arasındaki olası gerilimin ve son günlerde yaşanan gelişmelerin Almanya’daki Türk toplumunu doğrudan olumsuz etkilediği görüşünde.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:18 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG