Erişilebilirlik

Almanya’dan ‘Şarkı’ Açıklaması


Ankara ile Berlin arasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı özellikle basın özgürlüğü ihlalleri konusunda eleştiren mizahi şarkı yüzünden başlayan diplomatik krizde bugün Federal Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama geldi.

‘Erdowie, Erdowo, Erdogan’ adlı şarkı nedeniyle Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann’ın geçen hafta Ankara’da Dışişleri'ne çağrılarak nota verildiğini doğrulayan Federal Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Christiane Wirtz, Alman diplomatın Ankara’daki görüşmede, Alman hükümetinin basın ve düşünce özgürlüğü konusundaki tavizsiz tavrını dile getirerek, bunu‚ müzakere edilmeyecek bir değer olarak gördüğünü söylediğini aktardı.

“Almanya ile Türkiye’nin paylaştığı tüm ortak değerlere rağmen basın ve ifade özgürlüğünün bizim için müzakere edilemez olduğu açıkça belirtilmiştir” diyen sözcü, Alman hükümetinin mizah ve hicivi basın ve düşünce özgürlüğünün bir parçası olarak gördüğünü ve siyasetçilerin hoşuna gitmeyen çalışmalar konusunda hükümetin harekete geçmesi için ‚ne bir gereklilik, ne de imkan bulunmadığını belirtti.

Federal Başbakanlık ve Dışişleri Bakanlığı sözcülerinin dünkü toplantılarında, Büyükelçi’nin bakanlığa çağırılmasıyla ilgili sorulan sorulara cevap vermemesi muhalefet partileri ve Alman medyasında büyük tepkiye neden olmuştu. Paskalya tatilinden sonra çıkan Alman gazeteleri, geçen hafta Salı günü Büyükelçi Erdmann’ın Ankara’da Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını ve 2,5 saat süren bir toplantıda kendisine verilen notada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdiği ve alay ettiği gerekçesiyle, şarkının Alman televizyonlarındaki programlardan kaldırılarak, silinmesi istendiği öne sürülmüştü. Alman kadın şarkıcı Nena'nın 1980'lerde dünya çapında ünlenen ‘Irgendwie, irgendwo, irgendwann’ adlı şarkısından esinlenerek yazılan söz konusu şarkıda, Cumhurbaşkanılığı Sarayı’nın yapımından, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın özgürlüğü, insan hakları ve Kürt politikalarına kadar bir dizi konu mizahi bir dille ve ilgili siyasi görüntülerle aktarılıyor.

Öte yandan Salı günkü hemen tüm ana haber programlarında söz konusu klip yayınlanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın basın ve insan hakları özgürlüğüne bakışı ile bağlantılı yorumlar yapıldı. Alman televizyon kanalı NDR’de 17 Mart’ta 'Extra 3‘ adlı mizah ağırlıklı magazin programında yayınlanan şarkının, sorumlu redaksiyon tarafından Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak yeniden hazırlanmasından sonra, Youtube’da şarkıyı tıklayanların sayısı bir milyona ulaştı.

Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu Sözcüsü Mina Andreeva konuyla ilgili Brüksel'de bir açıklama yaparak‚ “AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Almanya Büyükelçi'nin sadece hicivli bir şarkı yüzünden Dışişleri'ne çağrılmasına anlayış göstermemektedir” dedi.

Federal Meclis Dışişleri Komisyonu Başkanı CDU’lu Norbert Röttgen ise, “Türkiye’de son dönemde insan hakları ve basın özgürlüğü konularının sistematik olarak kısıtlaması ülkenin Avrupa Birliği yolunda olmadığını gösteriyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Almanya Büyükelçisi Erdmann’ın Can Dündar ve Erdem Gül davasını izlemesini de eleştırmesini yorumlayan Röttgen, “Büyükelçinin orada olması basın özgürlüğüne verdiğimiz önemin bir simgesidir. Davaların kapalı kapılar ardından görülmesi ise hukuk devletinin temel ilkelerine aykırıdır” şeklinde görüş belirtti.

Başbakan Merkel’in en yakın danışmanları arasında yer alan Röttgen, Türkiye’nin tutumunun diplomatik teammüllere uymadığını, ancak bunun Türkiye ile mülteciler konusundaki işbirliğinin tartışmaya açılması anlamına gelmediğini de ifade etti.

Berlin’deki yorumlarda, Federal hükümetin Erdoğan’la ilgili şarkı sonrasında oluşan diplomatik gerilimi, Başbakan Merkel’in 17 Nisan’da yapacağı Kilis ziyaretinden önce büyütmemeye çaba göstereceği vurgulanıyor. Merkel, meslektaşı Ahmet Davutoğlu ile birlikte Suriyeli sığınmacılar için Kilis’te yapılan eğitim ve sağlık merkezinin açılışına gidecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG