Erişilebilirlik

Almanya’dan Rekor Silah Satışı


Federal Savunma Bakanlığı raporlarına göre, silah mermisi ihracatı yılın ilk altı ayında rekor bir sayıya ulaşarak 10 kat artı ve 2015’de aynı dönemde 27 milyon Euro olarak tespit edilen mermi ihracatı 2017’nin ilk yarısında 283,8 milyon Euro’ya yükseldi.

Türkiye ile silah ticaretinde gözle görülür artış

11,6 milyon Euro değerinde tabanca ve tüfek gibi hafif silah ihracatı kayıtlara geçerken, Türkiye, Almanya’nın hafif silah sattığı ülkeler sıralamasında 8. sıraya çıktı. Bu dönemde 76,4 milyon Euro karşılığında hafif silah ve merminin yanısıra, uçak parçaları, insansız hava aracı, motor ve yer destek ekipmanları satın alan Türkiye geçen yıl 25. sıradaydı.

Almanya dünyada ABD, Rusya ve Çin’le birlikte en çok silah ihracatı yapan dört ülke arasında bulunuyor. Alman hükümetinin bu yılın ilk altı ayında 4 milyar 29 milyon Euro tutarında silah satışı için onay verdiği bundan kısa bir süre önce açıklanmıştı.

Berlin 2015 yılının ilk yarısında silah şirketlerinin yurtdışına toplam 3 milyar 455 milyon Euro tutarında silah satmasını onaylamıştı. Özellikle Arap ülkelerine ve Kuzey Afrika'ya yapılan silah ihracatında artış yaşanırken, Almanya’nın en çok silah sattığı ülkeler arasında ilk sırada bir milyar Euro değerinde firkateyn alan Cezayir bulunuyor. Suudi Arabistan 484 milyon Euro, Güney Kore 205 milyon Euro ve Birleşik Arap Emirlikleri 85 milyon Euro değerinde silah alımı ile listenin ön sıralarında yer alan ve AB ve NATO üyesi olmayan ülkeler.

Almanya’nın silah ihracat yasaları, NATO ya da AB üyesi olmayan ülkelere silah ihracatında, “çatışmaların yaşandığı kriz bölgelerine silahların satılmasını ve onaylanmasını” federal hükümetin ve Federal Güvenlik Konseyi’nin özel iznine bağlıyor ve Federal Meclis’in ihracat izin sürecinde doğrudan bir nüfuzu bulunmuyor.

Alman hükümetine sert eleştiri

İnsan hakları örgütleri Alman hükümetinin uzun zamandır yasaları çiğneyerek, iç savaş ve çatışmaların yaşandığı ülkelere de silah satmasını eleştiriyor. Sektör temsilcileri ise milyarlık siparişlerin ülkede istihdama yaradığını ve toplam 320 bin kişiye iş olanağı sağladığını savunuyor. Özellikle Suudi Arabistan ve Katar'a yapılan silah ihracatı yapılmasını eleştiren insan hakları örgütleri Alman hükümetini Suriye ve Irak’ta huzurun sağlanamamasının siyasi sorumluluğunu taşımakla suçluyor. Örgütlerin raporlarında hafif silah kategorisinde bulunan Alman yapımı otomatik tabanca ve makineli tüfeklerin aracılar üzerinden ya da Peşmergeler de olduğu gibi doğrudan bu ülkelere ulaştığı öne sürülüyor. Çok sayıda Alman medya kuruluşu, terör örgütü IŞİD'le savaşması için Peşmerge'ye gönderilen silahların karaborsalarda satıldığını ve bu silahların kimlerin eline geçtiğinin bilinmediğini iddia etmişti. Berlin yaklaşık 2 yıldır silah ve mühimmat göndererek Peşmerge güçlerini destekliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG