Erişilebilirlik

Almanya'dan Peşmergelere Silah Yardımı


Almanya'nın Peşmergelere gönderdiği Milan tanksavar silahı
Almanya'nın Peşmergelere gönderdiği Milan tanksavar silahı

Tanksavar füzeleri, makineli tüfek ve el bombaları taşıyan uçak Erbil'e inerken Alman Savunma Bakanı da sürpriz bir ziyaret yaparak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani ile görüştü

BERLİN- Almanya’nın terör örgütü IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Kuzey Irak’taki Peşmergelere gönderdiği silahlar ve ilgili mühimmatı taşıyan askeri uçağın Erbil’e ulaştığı açıklandı.

İki hafta önceki, öldürücü nitelik taşımayan ilk askeri teçhizat sevkiyatından sonra Perşembe günü gönderilenler arasında tanksavar füzeleri, makineli tüfek ve el bombaları bulunuyor.

Sevkiyatın maddi değeri 70 milyon Euro’yu bulurken Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de Erbil’e sürpriz bir ziyaret yaparak, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Görüşmenin ayrıntıları konusunda bir açıklama yapılmadı.

IŞİD konusu Almanya’nın haftalardır birinci gündemi haline gelmiş durumda. Bu kapsamda Alman basınında IŞİD ve Türkiye bağlantısı iddiaları ve Türkiye’nin ABD önderliğinde yoğunlaştırılan askeri operasyonlara şimdiye dek destek vermemesi sıklıkla eleştiriliyor.

Yapılan yorumlarda Ankara’nın IŞİD’e karşı yürütülen operasyondaki pasif tavrıyla uluslararası tepkileri üzerine çektiği ve şimdiye kadarki yanlış politikaları sonucunda IŞİD’e zamanında mesafe koymayarak, dolaylı olarak teröre destek verdiği iddiaları seslendiriliyor.

En çok eleştirilen konulardan biri de Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden IŞİD’e katılan militanların lojistik olarak Türkiye’yi kullanıldığına dair haberler. Türkiye Irak ve Suriye’ye gidenleri engellememekle eleştiriliyor, radikal örgütlerin böylece Avrupa’dan militan desteği bulabildiğini vurgulanıyor. Sosyal Demokrat SPD’den Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti milletvekili Serdar Yüksel, IŞİD'le mücadelede kilit ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu, ancak şimdiye kadarki tavrının bunun tam tersi bir tablo ortaya koyduğunu düşünüyor.

IŞİD'in saldırıları ve bölgeden Türkiye'ye sığınan onbinlerce sığınmacının yarattığı sıkıntıların ancak uluslararası önlemlerle engellenebileceğini belirten Yüksel, Türkiye'nin IŞİD'la mücadelede nasıl bir tutum izleyeceği konusundaki tavrının netleştirmesi ve nitekim terör örgütüne katılımları engelleme konusunda Almanya ile ortak çalışması gerektiğini ifade ediyor.

Öte yandan IŞİD'e yönelik hava operasyonlarına aktif destek vermeyen Almanya’da da örgüte katılanlara yönelik caydırıcı önlemlerin alınmasını tartışılıyor. Talepler arasında Alman pasaportuna sahip olan IŞİD destekçilerinin vatandaşlığının iptal edilmesini de bulunuyor. Gündemde olan başka bir diğer öneri ise şiddet yanlısı dini örgütlere destek veren göçmenlerin sınır dışı edilmesinin kolaylaştırılması.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG