Erişilebilirlik

Almanya’dan IŞİD Koalisyonuna Askeri Destek


Paris'te yaşanan terör saldırılarının üzerinden tam iki hafta geçmesine rağmen Avrupa'da, özellikle de Almanya'da hala korku ve endişe egemen.

Başbakan Angela Merkel'in Çarşamba günü Paris'e yaptığı ziyarette Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'a terörle mücadelede destek sözü vermesi ve hükümet çevrelerinin IŞİD ile mücadele için Almanya'dan bir savaş gemisi, bir tanker uçak ve en az dört keşif uçağının bölgeye yollanacağı yönündeki haberleri doğrulaması kamuoyunda konuyla ilgili endişelerin daha da artmasına neden oldu.

Merkel ve Hollande arasındaki görüşme sonrasında Alman ordusunun Suriye'deki askeri operasyonlara destek sağlayacağı şeklinde basındaki haberleri doğrulayan Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen fırkateyn tipindeki savaş gemisinin Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle'ün güvenliğini sağlayacağını, tanker uçağının da IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyon uçaklarına yakıt ikmali yapacağını açıkladı. Tornado tipi keşif uçaklarının ise Suriye ve Kuzey Irak'taki IŞİD kamplarının yerlerini tespit etmesi bekleniyor.

Planlanan askeri misyonun yüksek risk taşıdığını vurgulayan von der Leyen, hedefin “müttefiklerin eksikliklerini kapatmak“ olduğunu sözlerine ekledi. Almanya'nın IŞİD ile mücadeleye askeri destekle de katılma kararı muhalefet ve kamuoyunda tepkilere neden oldu. Konuyla ilgili Birleşmiş Milletler tarafından verilmiş bir misyon kararı olmadığını savunan Yeşiller, ancak bu durumda Alman ordusunun IŞİD'le mücadeleye katılabileceğini öne sürerken, Sol Parti ise Almanya'nın angajmanının ülkedeki terör tehlikesini artırabileceğini öne sürdü. Yeni askeri misyonla ilgili önümüzdeki hafta Federal Meclis'te oylama yapılması bekleniyor. Paris saldırılarının ardından Fransa'ya "her türlü desteği" vermeye hazır olduklarını söyleyen Angela Merkel, dün Federal Meclis'teki konuşmasında ilk kez askeri çözümlerin gerekliliğinin altını çizmişti.

Bu arada Paris'te 13 Kasım'da yapılan saldırılarla ilgili yapılan soruşturmalarda teröristlerin Almanya'da Baden-Württemberg Eyaletine bağlı Magstadt şehrinde bir silah tüccarından silah aldıkları belirlendi. 34 yaşındaki kişi tutuklanırken, söz konusu kişinin kurusıkı atan silahları normal kurşun atabilen silahlara dönüştürdüğü ve internette sattığı ortaya çıktı.

Öte yandan Paris saldırılarının hemen akabininde Hannover'de terör tehdidi nedeniyle son anda iptal edilen Almanya ile Hollanda dostluk maçıyla ilgili ihbarın İsral istihbaratından geldiği ortaya çıktı. İhbarın, Alman güvenlik yetkililerine maçtan bir gün önce geldiği, maçın oynanacağı günde de daha ayrıntılı şekilde yenilendiği bildirildi.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG