Erişilebilirlik

Almanya’dan “İncirlik” Tepkisi


Federal Savunma Bakanlığı’ndan yüksek düzeyde yetkililerin İncirlik Hava Üssü’ndeki Alman birliklerini ziyaret planına Türkiye tarafından izin verilmemesi Berlin’de sert tepkilere neden oldu. Hükümetteki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) Federal Meclis Dış ve Güvenlik Politikaları Sözcüsü Florian Hahn, İncirlik Askeri Üssü'ne yapılacak ziyaretin iptalini ‘planlı provokasyon’ olarak tanımladı ve kararın Almanya’nın güvenlik politikalarını doğrudan olumsuz etkilediğini savunarak, Türkiye’nin NATO müttefiki olarak sorumsuzca davrandığını öne sürdü. CSU’lu politikacı İncirlik’te konuşlandırılan toplam altı Tornado uçağının çekilmesini gündeme getirdi.

Hahn, uçakların ve personelin konuşlandırılması için Ürdün’deki Amman Hava Üssü olmak üzere alternatif yerlerin düşünülmesi gerektiğini söyledi. Hristiyan Demokrat Birlik CDU’lu eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da, ‘kabul edilemez’ şeklinde tanımladığı kararla ilgili bir açıklama yaptı ve ‘Türkiye'ye tarafımızca uygun bir karşılık verilmelidir’ dedi. Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları sözcüsü Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik'te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı. Alman yetkililer kısa bir süre önce İncirlik’te konuşlu bulunan Alman uçakları ve görev yapan personel için yeni bir kışla, bir karargah binası ve hava operasyonları merkezinin inşa edilmesinin planlandığını ve Türkiye’nin buna onay verdiğini duyurmuştu.

Alman basınında Türkiye'nin Almanya Savunma Bakanı Ursula Von Der Leyen'in vekili Müsteşar Ralf Brauksiepe ve beraberindeki heyetin İncirlik Askeri Üssü'ne yapacağı ziyareti iptal ettiği yönündekihaberlerin ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘Bu üsse gelmek isteyen askeri teknik heyetlerin hepsi gelebiliyor fakat şu aşamada askeri olmayan heyetlerin ve özellikle de siyasetçilerin İncirlik’e girişi uygun görülmemektedir. olayın özü budur’ şeklinde konuşarak bu yöndeki kararı doğruladı.

Berlin’de siyasi kulislerde yapılan yorumlarda, İncirlik’e Alman heyetin gidişini yasaklayan kararın, 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendiren tasarının kabulüyle başlayan gerilimin yeni bir sonucu olduğu belirtiliyor. Ancak iki ülke arasındaki güvenlik ve askeri işbirliğinin kesilmesinin söz konusu olmadığı belirtilerek, Almanya’nın IŞİD’e karşı İncirlik’ten yürütülen askeri operasyonlar ve Ege denizinde insan kaçakçılığına karşı görevlendirilen NATO misyonu gibi konularda Türkiye ile işbirliğini sürdüreceği vurgulanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG