Erişilebilirlik

Almanya'dan Dönen Türklerin Sayısı Giderek Artıyor


SAMSUNG DIGIMAX 420
SAMSUNG DIGIMAX 420

2008 sonrası dünya çapında yaşanan ekonomik bunalımdan ve Euro Bölgesi’ndeki krizden daha da güçlenerek çıkan Almanya'ya çalışmak için gelen yabancıların sayısı son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre, Almanya'ya 2011 yılında 609 bin 200 yabancı geldi ya da bu ülkede doğdu. Buna karşılık 303 bin 200 yabancı da ülkeyi terk etti. Söz konusu yabancılardan 177 bin 300’ü çalışmak amacıyla giriş yaparken, Euro krizinden etkilenen Yunanistan, İtalya, Portekiz ve İspanya’dan gelenlerin sayısında büyük artış kaydedildi. Toplam 6,93 milyon yabancının yaşadığı Almanya’da sayısında azalma tespit edilen tek grup Türkler.

Almanya’daki Türk vatandaşlarının 2010 yılında 1 milyon 629 bin 480 olarak duyurulan sayısının, 2011 yılında 1 milyon 607 bin 161'e düştüğü bildirildi. Türklerin Almanya’daki nüfusunun yıllardır düzenli olarak azalmaya devam ettiğini belirten yetkililer, son beş yıldır, Almanya’dan Türkiye’ye dönen Türklerin sayısının, Türkiye’den Almanya’ya gidenlerin sayısını aştığını açıkladı. Yapılan araştırmalara göre, ‘tersine göç’ olarak tanımlanan bu gelişmenin nedenleri arasında göçün önünü bıçak gibi kesen vize şartı, aile birleşimine Almanca şartı getiren Göç Yasası ve Türkler arasındaki yüksek işsizlik ilk sıralarda yer alıyor. Genel işsizliğin yüzde 6,3 olduğu Almanya'da, Türklerin işsizlik oranı yüzde 22 civarında.

Irkçılık ve meslek ararken dışlanma ise özellikle akademisyen ve kalifiye Türkleri rahatsız eden bir konu. Türkiye Almanya Araştırmalar Vakfı’nın sayılarına göre, son beş yılda Almanya’dan Türkiye’ye dönen üniversite mezunu sayısı 40 bini aştı. Ekonomik canlanmayla birlikte Türkiye'de ödenen ücretlerin arttığını belirten Emre Karaca, Almanya’da iş ararken dışlandığını ve bu yüzden yaşamını Türkiye’de sürdürme kararı aldığını anlatıyor.

Bu arada resmi verilere göre, Alman vatandaşlığına geçmiş Türklerin sayısı 830 bin civarında. 2000 yılında yürürlüğe giren ve çifte vatandaşlığı engelleyen Federal Vatandaşlık Yasası sonrasında Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sayısı sürekli azalıyor.


XS
SM
MD
LG